Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En brinnande bil och en kvarlämnad väska var orsaken till de stora avspärrningarna i Örebro under onsdagen. Foto: SVT

Pådrag utanför polishuset i Örebro – bil brann och misstänkt väska hittades

Uppdaterad
Publicerad

En bil har brunnit och en misstänkt väska hittades utanför polishuset i Örebro. Nationella bombskyddet kallades till platsen – och flera myndigheter inrymdes.

En man i 45-årsåldern är anhållen misstänkt för grovt blåljussabotage.

Det var vid klockan 15.30 på onsdagen som polis och räddningstjänst larmades till platsen. Polisen spärrade av Järnvägsgatan utanför polishuset, samt på Storgatan och Gamla gatan.

Polishuset och intilliggande skattehuset inrymdes.

Enligt uppgifter till SVT har en man kört in en bil på parkeringen till polishuset. Mannen ska sedan ha tänt eld på bilen och kastat en väska på marken några meter bort från bilen. Han greps sedan på platsen.

– Utredningen får ta reda på hans motiv, men en teori är att han vill polisen illa. Men vad som rör sig i huvudet på honom får vi se i förhör, säger Mats Öhman, presstalesperson på polisen.

Senare på kvällen uppgav jouråklagaren att mannen, som är i 45-årsåldern, har anhållits misstänkt för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Misstanken är på sannolika skäl.

Bombskyddet kallades in

Platsen spärrades av och nationella bombskyddet kallades till platsen.

– Bombskyddet har säkrat platsen. Utredningen får visa om föremålet var farligt eller inte, säger Mats Öhman.

Avspärrningarna gjorde att bussar inte kunde köra sina rutter och folk som befann sig i byggnader innanför avspärrningarna fick stanna inne om de inte kunde ta sig ut bakvägen.

Vid 19.15-tiden hävdes avspärrningarna.

Saga-rättegången fick pausas

I Örebro tingsrätt, som ligger nära polishuset, pågick tidigare rättegången gällande mordet på gravida Saga. Rättegången avbröts till följd av händelsen, enligt SVT:s reporter på plats.

Under veckan pågår ytterligare två uppmärksammade rättegångar på tingsrätten alldeles intill polishuset – en om mordbrand och en om förberedelse till mord.

Men polisen säger att de just nu inte ser några naturliga kopplingar mellan den gripne mannen och de brotten.

– Men sen vet man aldrig vad en förundersökning kan hitta, säger polisens presstalesperson Mats Öhman.

Gamla gatan i Örebro spärrades av. Foto: Mikko Lindskog/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.