Behcet Barsom (KD) säger till SVT Nyheter att han kan tänka sig att avgå som Varuförsörjningsnämnden ordförande om förtroendet för honom är förbrukat. Foto: Jessica Gow/TT

Materialbristen i sjukvården: Avtalet med leverantören som ska avlasta Apotekstjänst dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Den nya leverantören som skulle avlasta Apotekstjänst med materialbristen inom sjukvården dröjer.

Örebro är en av fem regioner som fortfarande drabbas av den pågående bristen.

Varuförsörjningsnämndens ordförande, Örebropolitikern, Behcet Barsom (KD) meddelade under torsdagen att den tillfälliga lösningen som skulle komma till Apotekstjänst undsättning dröjer, något som Sveriges Radio var först med att rapportera. Anledningen är svårigheter med att få till avtalet.

– Vi har haft svårt att hitta någon som vill ställa upp och riskera att bygga upp en verksamhet under så kort tid, säger Behcet Barsom.

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Han fortsätter: 

– Men nu har vi en leverantör. Nu behöver vi bestämma vilka regioner som ska ta del av den nya leverantören. Men juridiken är snårig, och vi vill att allt ska gå rätt till.

Enligt Barsom blir juridiken snårig på grund av att uppdraget är att avlasta Apotekstjänst tills det att de jobbat ikapp, vilket alltså är en tillfällig lösning. Barsom är övertygad om att Apotekstjänst är förmögna att sköta sitt uppdrag om de väl får komma ikapp.  

– Jag hoppades att vi skulle vara klara i början av december, men det finns mer att göra, säger Behcet Barsom.

Bättre men inte bra

Läget inom regionerna är fortfarande inte helt normalt. Samtliga regioner har lämnat stabsläge och i region Örebro så finns det inga planer på att ställa in några operationer. Men blir det värre, kan det återigen komma att bli så.

– Risken finns alltid att det bli inställda operationer, och därför behöver vi den här tillfälliga lösningen.

När det nya avtalet kan tecknas kan inte Barsom svara på. Den nya leverantören väntas kosta Varuförsörjningsnämnden två miljoner. Pengar de hade i sin budget, berättar Barsom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Mer i ämnet