Såhär är det nya badet i Hästhagen tänkt att se ut. Foto: Örebro kommun

Badet i Hästhagen kan öppna till sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Till sommaren kan det bli möjligt för örebroarna att bada i Svartån vid Hästhagen. Men först ska prover och tillståndsansökningar behandlas av Länsstyrelsen och Miljönämnden.

I flera år har badplatsen vid Hästhagen i Örebro hållit stängt på grund av att vattnet är otjänligt. Värdena i Svartån uppströms är godkända, men kommunen har ändå avvaktat med att öppna badet för att se om det är bra värden även nedströms.

– Vi har tagit beslutet att göra ett mindre bad sålänge. Sedan vill vi självklart att man ska kunna bada på andra platser i Svartån, säger Ullis Sandberg (S), kommunalråd.

Hästhagsbadet i Örebro

”Frihet för många”

Alla prover och tillståndsansökningar är nu inskickade, och man hoppas på en snabb tillståndsprövning så att badet kan öppna till sommaren.

– Det blir inte ett jättestort bad utan ett friluftsbad. Men det är brist på lättillgängliga badplatser så jag tror det är en frihet för många. Just att med cykel kunna ta sig till badet på sommaren, säger Ullis Sandberg.

Badet kommer byggas en bit längre upp från den gamla badplatsen och tanken är att lägga ut två flytbryggor.

– En zon för de mindre och en zon som går ut i Svartån för ungdomar och vuxna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hästhagsbadet i Örebro

Mer i ämnet