Foto: TT/SVT

Simhall blir dyrare än beräknat

Uppdaterad
Publicerad

Den planerade simhallen i Hällefors blir dyrare än planerat. Det står klart när anbudsförfarandet är avslutat. Det vinnande anbudet kommer kosta kommunen omkring 70 miljoner kronor, vilket är mer än vad man räknat på tidigare.

Simhallen planeras att byggas bredvid ishallen i Hällefors, och väntas bli klar hösten 2017. Det politiska beslutet om bygget ska fattas senare i höst.

Tidigare har man räknat med att bygget skulle komma att kosta mellan 40 och 50 miljoner kronor, men i den beräkningen ingick inte kostnaderna för alla nödvändiga markarbeten. Det visar handlingar från kommunen.

Omdebatterad simhall i Hällefors

Endast ett anbud

När anbudstiden gått ut hade bara ett anbud kommit in till kommunen. I det anges att bygget kommer kosta närmare 70 miljoner kronor – med de markarbeten som behövs.

– Det är lite dyrare men ingen större fara, säger Peter Wiker som är utvecklingsstrateg på Hällefors kommun.

Driftkostnad tillkommer

Han påpekar också att investeringskostnaden, alltså vad själva byggandet kostar, är den lilla kostnaden för kommunen. Det stora är driftskostnaden – det vill säga den summa det kostar varje år att hålla simhallen igång.

Den politiska processen kring simhallen är dock inte avslutad. Frågan ska upp i kommunstyrelsen i mitten på oktober och för avgörande i kommunfullmäktige i november, berättar Annalena Jernberg, socialdemokratiskt kommunalråd i Hällefors, som hoppas att simhallen ska kunna öppna nästa höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omdebatterad simhall i Hällefors

Mer i ämnet