Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Badhuset i Hällefors är en stor investering för kommunen och invigdes, efter en del förseningar, förra året. Foto: SVT

Hällefors kommun misstänker: Kan ha överfakturerats för badhuset

Uppdaterad
Publicerad

Hällefors kommun kan ha betalat tolv miljoner kronor för mycket för ortens nya badhus. Efter att ha gått igenom fakturor kopplade till byggprojektet har det nämligen uppstått misstankar om att entreprenören fakturerat för sådant som kommunen egentligen inte skulle ha betalat för.

Kostnaderna för Hällefors nya badhus, som invigdes förra året, drog iväg och överskred summan som kommunen ursprungligen hade budgeterat för.

Nu har det dock uppstått misstankar om att företaget som byggt badhuset har överfakturerat kommunen, vilket NA var först med att berätta.

Omdebatterad simhall i Hällefors

Kan ha betalat 12 miljoner för mycket

I en genomgång av fakturor kopplade till byggprocessen har kommunens tjänstemän upptäckt att de kan ha betalat för sådant som de egentligen inte skulle ha betalat för.

– Det visade sig i runda slängar handla om tolv miljoner som vi ifrågasätter om vi skulle ha betalat, säger kommunstyrelsens ordförande Cecilia Albertsson (M) som fick en redogörelse av situationen på ett möte i kommunstyrelsen tidigare i veckan.

Har kontaktat företaget

Kommunen har varit i kontakt med företaget, som behöver ett par veckor på sig innan de kan redogöra för hur de ställer sig till misstankarna om att de har fakturerat för mycket.

Cecilia Albertsson menar att det kan komma att råda delade meningar om fakturorna, men poängterar att det är kommunens ”plikt” att, när de nu drog iväg, gå igenom kostnaderna för badhuset.

– Vi vill ha ordning och reda och känna att vi har koll på läget. Det är därför förvaltningen har gjort det här jobbet, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omdebatterad simhall i Hällefors

Mer i ämnet