Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunens projektledare Peter Wiker nöjer sig än så länge med ett fingertoppsdopp i simhallens stora bassäng. Foto: Fanny Hult /SVT

Bassängerna har fyllts med vatten i Hällefors simhall

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av mars är det dags för slutbesiktning för bygget av Hällefors nya simhall och redan nästa vecka kommer man att kunna börja slutstäda enligt projektplanen.

Det återstår fortfarande en hel del ytskiktsarbeten i dusch- omklädningsutrymmen. Men i själva simhallen börjar det gå att ana vartåt det barkar.

– Här är det nästan färdigt. Det är bara lite elinstallationer kvar, berättar kommunens projektledare Peter Wiker när han visar runt.

En blank vattenspegel må se inbjudande ut, men passar än så länge bara för vinterbadare.

– Det är 12 grader i vattnet, berättar Wiker.

Stålbassäng

Vattnet i bassängen har fyllts på för att kontrollera eventuella läckage. Nu när den är fylld syns en skillnad gentemot den vanligaste typen av simbassänger.

– Den kan upplevas lite mörkare, men det kompenseras med belysning. Vi valde bort kakel till förmån för en stålbassäng. Livslängden blir längre och den kommer att vara lättare att tömma ur om man vill städa eller ha den tömd när hallen är stängd under sommaren.

Slutbesiktning i mars

Bygget startade för ganska precis två år sedan och stötte genast på patrull när föroreningar hittades i marken. Saneringen och en tilltagande ekonomisk oro på grund av världsläget har fått prislappen att justeras upp från 120 miljoner till ca 145 miljoner kronor.

– Slutbesiktning sker den 20 till 23 mars och sedan är det vi som bestämmer när öppning sker, säger Peter Wiker.

Följ med in i simhallsbygget i videoklippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.