Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Wiker, projektledare vid Hällefors kommun, berättar i videoklippet om det pågående simhallsbygget och energisparåtgärderna man vidtagit. Foto: Johannes Weckström /SVT

Energikrisen fick Hällefors att tänka om – nu blir det solceller på nya simhallen

Publicerad

El- och energifrågor aktualiseras allt mer. Samtidigt pågår simhallsbygget i Hällefors. I projektet har flera beslut fattats under resans gång för att på sikt spara energi och sänka driftskostnaderna i framtiden.

När spaden äntligen sattes i marken för simhallsbygget på Hällevi, efter många års politiskt tröskande, konstaterades markföroreningar. Det ledde till förseningar i projektet.

Förseningarna har i kombination med tilltagande energikris inneburit att man utnyttjat möjligheterna som fanns för att göra ändringar.

Omdebatterad simhall i Hällefors

– Vi har bland annat satt solceller på taket och satt in smartare värmeväxlare för att få ner energikostnaden nu när vi ser hur det ser ut, säger Peter Wiker, projektledare vid Hällefors kommun.

Planerad öppning i vår

Nu står simhallen snart färdig, med en 25-metersbassäng och en aktivitetsbassäng med höj- och sänkbart golv. Vid årsskiftet börjar bassängerna fyllas inför öppnandet som planeras i mars 2023.

Från början var kostnaden för investeringen satt till 120 miljoner. Men med saneringsarbeten och investeringar för energibesparingar beräknas slutkostnaden landa på uppemot 145 miljoner kronor.

Den årliga driftskostnaden för simhallen beräknas bli cirka 800 000 kronor per år. Enligt kommunen är energiåtgärderna motiverade av både klimat och besparingsskäl.

– När vi räknade på det såg vi att vi inte kommer förlora någonting på investeringskostnaden.

Följ med in i bygget av den nya simhallen i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omdebatterad simhall i Hällefors

Mer i ämnet