Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tommy Allström, vd för TA Byggproduktion AB och Susanne Grundström (S), kommunstyrelsens ordförande i Hällefors tog första spadtaget för nya simhallen i Hällefors.

Första spadtaget för simhallsbygget i Hällefors

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen togs det första spadtaget för den nya simhallen i Hällefors. En startpunkt för bygget och samtidigt en slutpunkt för en segdragen politisk kamp.

Det var en begränsad skara människor som samlats på Hällevi där den lite försenade och coronaanpassade ceremonin hölls i aprilvädret. Uppgrävda gropar på platsen vittnar om orsaken.

– Ja, det är lite gropar uppgrävda efter att man hittade föroreningar i marken, men det skall snart vara uppgrävt och bortkört. Vi tror att det kommer från när man byggde bandyplanen och fyllde upp med material man inte visste vad det innehöll, säger Peter Wiker, utvecklingsstrateg och projektledare i Hällefors kommun.

Viktig fråga i flera år

Simhallsfrågan har varit högaktuell de senaste fem åren i politiken och det har varit jämnt i frågan om för eller emot bygget. Maktskiftet efter valet 2018 banade till sist väg för bygget som väntas stå klart i september 2022.

– Det har varit en lång färd hit. Den som väntar på något gott blir glad när det kommer till stånd, säger Susanne Grundström (S), kommunfullmäktiges ordförande, som höll i en av spadarna.

Byggkostnaden för själva simhallen är 120 miljoner kronor. Till skillnad från tisdagens sparsmakade ceremoni hoppas man kunna erbjuda en större fest när bygget väl är klart.

– Vi ska ha en fin invigning och öppna upp för glada kommuninvånare som vill komma hit, säger Susanne Grundström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Omdebatterad simhall i Hällefors

Mer i ämnet