Bageriet har brustit på flera sätt i sin hantering av livsmedel – bland annat i sina rutiner för att bekämpa skadedjur. Foto: TT.

Varning till äckelmagade – bageri anmält efter otrevlig upptäckt

Uppdaterad
Publicerad

Det var när Miljökontoret gjorde ett oannonserat besök hos ett bageri i Örebro den 10 maj som man fann att bageriet bryter mot lagen på flera punkter. Syftet med besöket var att följa upp ett klagomål från en kund som hittat spår av skadedjur i ett bröd. Och nu kan man konstatera att det fanns fog för klagomålet.

Miljökontoret kunde efter besöket konstatera att bageriet gjort sig skyldigt till flera avvikelser från lagstiftningen, både vad gäller sina rutiner för rengöring men också genom sin hantering av skadedjur.

Hittade småkryp i degen

Vid kontrollbesöket upptäcktes bland annat flera insekter – förmodligen mjölbaggar och mott – på den plats där degen görs. Upptäckterna av småkrypen gjordes både på golvet, men även ovanpå och inuti öppnande säckar med mjöl.

Nu kräver Miljökontoret att bageriet skärper sina rutiner och kommer att göra uppföljande kontrollbesök för att försäkra sig om att lagkraven uppfylls.

I samband med de nya kontrollbesöken kommer bageriet att tvingas betala en kontrollavgift på 1 190 kronor per timme.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer