Barnläkare Jonas F Ludvigsson. Foto: Vibeke Mathiesen / TT

Rökning i unga år kopplas samman med dåliga skolresultat

Uppdaterad
Publicerad

Att rökning kan leda till både cancer och hjärt-kärlsjukdomar är nog de flesta medvetna om. Men varför är det egentligen särskilt allvarligt att just ungdomar röker?

– Det finns flera anledningar till varför det är farligare för ungdomar att röka. För det första är risken att bli fast i ett tobaksberoende mycket större om man börjar innan man fyllt 18 år, säger Jonas Ludvigsson som är professor och överläkare på Universitetssjukhuset i Örebro.

– Om man börjar röka när man är ung så utsätts man dessutom för mycket mer tobaksrök än den som börjar när den är i kanske 50 eller 60-årsåldern, vilket kan ge många komplikationer i framtiden.

Unga rökare

Rökning kopplas till dåliga resultat i skolan

Det talas ofta om att rökning och dåliga skolprestationer har ett samband?

– Ja, det stämmer. Men det är svårt att svara vad det här kan bero på. Rökande ungdomar skiljer sig nämligen från andra jämnåriga när det gäller exempelvis familjens bakgrund och risken för olika neuropsykiatriska tillstånd.

– Sambandet finns alltså där, men det är svårt att svara på vad som är hönan och vad som är ägget.

Körkort kan vara morot

Vad kan man göra som förälder för att minska risken att ens barn börjar röka?

– Om man har möjlighet kan man exempelvis komma överens om att betala barnens körkort om de inte börjar röka eller dricka alkohol innan de fyller 18.

– Lyckas man hålla barnen borta ifrån tobak till dess så är risken att de ska börja röka mycket liten, säger Jonas Ludvigsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Unga rökare

Mer i ämnet