Johan Pisoni är reporter och programledare på SVT. Foto: Linda Haglund/SVT

Läs chatten om reportageserien ”Unga rökare”

Uppdaterad
Publicerad

Vilka butiker lät en 14-åring köpa cigaretter och minskar antalet unga rökare eller ökar det? Här kan du läsa svaren på de frågorna och fler som kom in under kvällen

SVT rapporterade · Unga rökare - chatta med reporter Johan Pisoni

21.05
Tack för ikväll! Nu stänger vi chatten och ni som vill kontakta oss angående den här reportageserien eller andra nyheter kan göra det via mejl till orebro@svt.se.
19.28
Kul att så många av er vill chatta - ni som inte fått svar på era frågor, kolla i flödet. Det är många som vill ha svar på nästan samma fråga.
19.18
Intressant och viktigt reportage. Det talas en del om hur droganvändningen hos unga ökar, samtidigt som alkohol- och tobaksmissbruket minskar för samma åldersgrupp. Har du märkt av denna påstådda trend under rapporteringen eller vid samtal med politiker/berörda organisationer? Vad har du reagerat starkast på? Jag finner det högst alarmerande att en så stor andel gymnasister fortfarande röker – fy för de butiker som möjliggör att unga blir beroende!
Hej Johannes! Det stämmer att statistiken gällande rökning bland ungdomar minskat under en längre period. Men de senaste två åren har minskningen stannat av. Folkhälsomyndigheten menar dock att det är för tidigt att säga om det här är ett trendbrott eller bara en tillfällig svacka. För mig var det en ganska stor överraskning att det är så pass enkelt för minderåriga att köpa cigaretter i Öreb
... Örebro, och att kommunens testköp visar att hela 37 procent av de butiker man testade under 2017 sålde cigaretter utan att kontrollera legitimation.
19.10
Hej! Finns det anledning att tro att kassaapparater med självservice kan underlätta att ungdomar får tag på cigaretter? Av egen erfarenhet verkar butikspersonal inte bry sig om att kolla leg vid “slumpade kontroller”
Hej Mikael! Intressant fråga. Butikspersonal ska fråga om legitimation även om ungdomarna köper tobaksprodukter genom självservice-automater. Men någon statistik eller indikationer kring just denna typ av handel har jag inte stött på i min rapportering. Tar med mig frågan i eventuella uppföljningar.
19.07
Tror du att det har blivit inne att röka igen? Själv minns jagj hur A Non Smoking generation for runt och avskräckte alla från stinkpinnarna på 80-talet.
Skolan och organisationen A non smoking generation menar att det till stor del handlar om att det inom vissa ungdomsgrupper fortfarande anses vara coolt att röka. Men förklaringarna är givetvis många. Andra bidragande orsaker är exempelvis populärkultur och grupptyck.
19.05
Jättebra att ni faktiskt kollar upp hur det verkligen går till, planner ni att göra någon uppföljning i de butikerna som sålde till er i gårdagens inslag?
Hej Kerstin! Tack för att du tittar. Vi har inga fler inslag planerade i dagsläget. Men vi har konfronterat en av butikerna. Läs mer om detta här: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/butiken-som-salde-tobak-till-minderarig-hade-huvudet-pa-andra-stallen
19.02
Affärer som ssäljer ciggaretter till barn b orde inte få sälja dessa alls! Hur många åker dfast egetnligne?
Hej! För att kunna lagföra en butik som säljer cigaretter till minderåriga krävs att polisen använder sig av olika typer av spaningsinsatser. Dessa är mycket resurskrävande och därför kan inte polisen prioritera frågan kring olovlig tobaksförsäljning. Ett nytt lagförslag ska dock göra det enklare för kommunerna att utföra repressalier mot butiker som inte följer lagen.
18.57
Vilken inställning har du själv till rökare och rökning?
Hej Torkel. Jag tar inte ställning till det. Mitt jobb är att granska och berätta om det som sker i samhället. Sedan är det upp till var och en att bilda sig en egen uppfattning.
18.56
18.55
Det är samma åldersgräns på öl och cigaretter. Varför häller polisen ut öl för underåriga men dom beslagtar inte cigaretter från underåriga?
Det är en mycket bra fråga som jag dessvärre inte kan svara på på rak arm. Jag tar med mig den till framtida rapportering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Unga rökare

Mer i ämnet