• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrifastighet i Söderbärke, Dalarnas län. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna. Läs mer

Johan Pisoni är reporter och programledare på SVT. Foto: Linda Haglund/SVT

Läs chatten om reportageserien ”Unga rökare”

Publicerad

Vilka butiker lät en 14-åring köpa cigaretter och minskar antalet unga rökare eller ökar det? Här kan du läsa svaren på de frågorna och fler som kom in under kvällen

SVT rapporterade · Unga rökare - chatta med reporter Johan Pisoni

17.07
Vi tar emot alla frågor från och med nu och sorterar till Johan som börjar att svara 18:40.
18.16
Nu börjar vi snart med chatten men fortsätt att skriva in era frågor här!
18.43
Nu är chatten öppen - kom igen med era frågor!!
18.47
Ni säjer att många unga röker men det är väl tvärt om faktiskt? Blir det inte färre ungdomar som röker varje år?
Hej Bea23!
Det stämmer att statistiken minskat sett till en längre period. Men de senaste två åren har minskningen stannat av. Folkhälsomyndigheten menar dock att det är för tidigt att säga om det här är ett trendbrott eller bara en tillfällig svacka.
18.49
Flera av mina elever(högstadiet) påstår att de kan köpa cigarretter, även styckvis, på Alibaba. Gräsligt i så fall!
Hej Marianne! Tack för din kommentar. Detta är inget elever berättat för mig under min rapportering. Men internethandeln är säkerligen något som många ungdomar använder sig av för att få tag på tobaksprodukter.
18.53
Hej, först vill jag säga vilken bra granskning! Jag funderar dock om det var någon skillnad när ni försökte köpa ut cigaretter, skiljde det sig mellan "småbutiker" och större butikskedjor?
Hej Gunnar! Örebro kommun säger att man inte ser några tydliga skillnader mellan stora och små butiker när de gör kontrollköp i Örebro. Men det verkar se lite olika ut beroende på vem man frågar. Organisationen A non smoking generation gör till exempel enkätundersökningar där ungdomarna svarar att det oftast är små kiosker som inte efterfrågar legitimation.
18.54
Hej! Jag såg inslaget då ni följde med ungdomar som testade att köpa cigaretter. Hur gamla var de ungdomarna och hur kom ni i kontakt med dem? Väldigt intressant rapportering av er!
Tack för att du tittar Emma! Ungdomarna i det första inslaget tog vi kontakt med genom att besöka skolgården på Virginska skolan i Örebro. De var 16 och 17 år. I det tredje inslaget (som sändes ikväll) tog vi hjälp av vår 14-åriga prao-elev.
18.55
Det är samma åldersgräns på öl och cigaretter. Varför häller polisen ut öl för underåriga men dom beslagtar inte cigaretter från underåriga?
Det är en mycket bra fråga som jag dessvärre inte kan svara på på rak arm. Jag tar med mig den till framtida rapportering.
18.56
18.57
Vilken inställning har du själv till rökare och rökning?
Hej Torkel. Jag tar inte ställning till det. Mitt jobb är att granska och berätta om det som sker i samhället. Sedan är det upp till var och en att bilda sig en egen uppfattning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Unga rökare

Mer i ämnet