Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Britt Larsson hamnade i debatt med regionrådet. Foto: Samuel Boström/SVT

Barnmorskor ”gör en Greta” – manifesterade utanför politikernas kontor

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna har beslutat att förlossningen i Karlskoga ska öppna igen. Just nu pågår kartläggningar och utredningar som ska ta reda på hur det ska ske. Men barnmorskorna Britt Larsson och Kristina Larsson tycker att det tar alldeles för lång tid. Därför valde de att ”göra en Greta” under fredagen.

– Jag fick nog nu i veckan och tänkte: Nu får det vara slut med det här, nu måste vi göra något, någon slags protest. Jag åkte in och satte mig på Eklundavägen. Vi får se om jag hittar någon politiker som är intresserad, säger barnmorskan Britt Larsson, som arbetar på kvinnokliniken i Karlskoga.

Britt Larsson berättar att hon inte tycker att hon och hennes kollegor får några besked.

– De förhalar allting och hittar på nya saker hela tiden, saker som gör det svårt för oss att öppna, säger hon och fortsätter:

– De får banne mig sätta press på tjänstemännen att ordna det här så fort som möjligt, säger Britt Larsson.

Karlskogapolitiker visade moraliskt stöd

Även Karlskogas kommunstyrelseordförande, moderaten Tony Ring, som hade möte i Örebro, passade på att dyka upp som moraliskt stöd.

– Tar man ett beslut den 28 augusti där man säger att man skyndsamt ska öppna förlossningen i Karlskoga så är det någon som inte vill och då måste vi göra något åt det, nu är vi i mitten av november.

Drabbade samman i debatt

När det ansvariga regionrådet, Karin Sundin (S), kom till jobbet på sin cykel så möttes hon av Britt och Kristina Larsson.

De tre hamnade sedan i en het diskussion om hur förlossningen ska kunna öppnas så snabbt som möjligt.

– Jag delar uppfattningen om att det tar lång tid, säger Karin Sundin till SVT.

Hennes och hälso- och sjukvårdsnämndens beslut är att förlossningen ska öppna igen, och det ska ske skyndsamt.

– Samtidigt måste vi ha respekt för att vi har en verksamhetschef som har det personliga ansvaret för att patientsäkerheten är tillräckligt god.

Har du förståelse för att det tar tid för verksamheten?

– Att trygga patientsäkerheten samt se över och göra om hur vi arbetar går inte alltid så fort som vi önskar, säger Karin Sundin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

BB i Karlskoga

Mer i ämnet