Om barnmorskorna är intresserade av att komma tillbaka när avdelningen öppnar i höst går inte att sia om enligt avdelningschef Cathrine Pedersen. Foto: Maria Bergman / Region Örebro län

Barnmorskor i Karlskoga söker sig bort från BB

Publicerad

Två barnmorskor har redan fått beviljad tjänstledighet och knappt ett tiotal till har visat intresse.
– Vi försöker ha en frikostig inställning och bevilja så många som möjligt, säger avdelningschefen för avdelning Q, Cathrine Pedersen.

I dagsläget är det ett tiotal barnmorskor från avdelning Q i Karlskoga som aktivt söker sig utanför regionen, enligt Cathrine Pedersen.

– Det är jätteduktiga barnmorskor allihop. Jag har stor förståelse för att de söker annat, jag vet att de kommer försvinna. De är unga och intresserade av förlossningsvården, och det finns andra jobb på marknaden, säger hon.

– Det var inte det här de hade sökt från början.

Hösten fortfarande oklar

Efter att beslutet togs om att inte öppna förlossningsavdelningen igen till hösten, så har det varit oklart om hur situationen på avdelning Q kommer att se ut efter sommaren.

– Vi vet inte vilken verksamhet som kommer att vara här då. Om vi kommer ha behov av personal dygnet runt eller vilken vård som kommer bedrivas i Karlskoga. Det är svårt att veta och det här gör vår tillvaro skakig. Det är 100 frågetecken just nu.

”Det är tragiskt alltihop”

Därför är det heller inte klart hur bemanningsbehovet kommer se ut. De barnmorskor som nu söker sig utanför lasarettet beviljas tjänstledighet och blir lovade att få behålla sina jobb. Cathrine Pedersen kan dock inte svara på om någon av dem är intresserade av att komma tillbaka efter sommaren.

Du låter uppgiven?

– Det är jag. Det är tragiskt alltihop. Det är ingen lustig tillvaro här just nu. Det här har satt allting upp och ner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

BB i Karlskoga

Mer i ämnet