Säckarna med batteriavfall läcker frätande vatten. Foto: Tomas Wedin/SVT

Länsstyrelsen om dumpade batterisäckarna: ”Risk att kommunen får stå för notan”

Publicerad

Ett stort antal säckar med batteriavfall ligger kvar på en tomt i södra delarna av Örebro kommun. Det företag som placerat avfallet där vägrar betala och har dessutom gått i konkurs – något som enligt länsstyrelsen satt kommunen i en mycket knepig situation.

– Eftersom bolaget gått i konkurs kan inte länsstyrelsen ta beslut kring deras överklagan, säger Katja Sällström, enhetschef för miljöskydd på länsstyrelsen i Örebro.

Redan före jul skickade Örebro kommun ett föreläggande till en av underleverantör som hanterat det aktuella batteriavfallet.

Kravet var att avfallet skulle flyttas senast den 20 januari. Annars skulle företaget behöva betala vite på en miljon kronor.

Batteriskandalen

Företaget överklagade avtalet och har nu även gått i konkurs.

– Det blir en stökig situation när ett bolag går i konkurs eftersom det inte finns någon motpart, säger Katja Sällström.

Svårt läge för kommunen

Örebro kommun hamnat i ett mycket besvärligt läge där man kan bli tvungna att själva bekosta att säckarna tas bort. I annat fall kan det dröja länge, något som inte är att önska eftersom lakvattnet från säckarna är frätande.

– Kommunen får hoppas på att åtgärderna blir av via konkursförvalatren. Erfarenheten från konkurser är att miljöskulder går före andra betalskulder när medel fördelas, säger Katja Sällström.

– Det finns också möjlighet för kommunen att gå in och ta kostnaderna och se till att det blir gjort. Risken är då att kommunen får stå för notan. Det är en knepig situation för kommunen eftersom det kan ta tid, menar Sällström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batteriskandalen

Mer i ämnet