Susanne Grundström (S), ordförande i Hällefors kommunfullmäktige. Foto: Kristian Åkergren/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Bättre stämning i Hällefors ledning

Publicerad

Inför 2014 var det stökigt i Hällefors kommun. Valresultatet blev ett blocköverskridande samarbete mellan moderaterna och socialdemokraterna och dessutom två mindre lokala partier. Trots blandningen menar dock ledningen att arbetet har fungerat bra.

Två år efter valet är det många projekt på gång i Hällefors, menar kommunfullmäktiges ordförande Susanne Grundström (S).

– Det byggs en bro över järnvägen, resecentrum är snart färdigtbyggt och på idrottsplatsen planerar vi simhallsbygge. Ekonomin är god vilket innebär att vi kan göra satsningar, säger hon och understryker att det finns tecken på en framtidstro i kommunen.

Gick från S till V

Men det såg annorlunda ut inför den nuvarande mandatperioden. 2010 bildades en koalition som sprack och det var stridigheter både mellan och inom partierna. Något som bland annat ledde till att Ritha Sörling, som representerade Socialdemokraterna, blev politisk vilde. När SVT Nyheter Örebro träffade henne 2013 planerade hon att avsluta sin politiska karriär som vilde, men nu återfinns hon som representant i kommunstyrelsen för Vänsterpartiet.

– På en liten ort hänger det mycket på att man har en personlig bra relation med varandra. Om inte det fungerar är ju det ett hot mot demokratin, säger Susanne Grundström.

Ensamt mandat

Idag styrs Hällefors av socialdemokrater, moderater och så de två mindre lokala partierna Grythyttelistan och Landsbygdspartiet oberoende. I spestsen för det senare står Per Grängstedt som enda fullmäktigeledamot. Enligt honom är rovdjurspolitiken en av de frågor partiet vill driva fram.

– Vi vill inte ha varg i Sverige. Vi vill prioritera naturbruket istället.

Han tillägger att samarbetet med de större partierna fungerar men att det inte alltid är helt lätt att stånga sig fram.

– Vi är ju ett mandat av 31, så det är klart att situationen blir utifrån det perspektivet naturligtvis. Jag tycker ändå vi har en bra relation mellan partierna. Jag är överraskad åt det hållet, säger han.

Känner sig inte involverade

Det röriga i Hällefors verkar ha lugnat ner sig en smula. Men det finns de som är kritiska mot styret. Bland annat Vänsterpartiet.

– Vi i oppositionen känner att vi inte blir involverade på det sätt som vi tycker att en opposition bör bli. Det verkar finnas en strategi från majoriteten att stänga ute oss, säger Johan Stolpen, fullmäktigeledamot (V).

Hur märker du att det är så?

– Bland annat på hur man fördelat poster i kommunen. Vi är ju näst största parti, men har andra vice ordförandeposten i fullmäktige. Vi borde haft första.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#Halvtid

Mer i ämnet