Foto: SVT

Här byggs nya lägenheter

Uppdaterad
Publicerad

I år byggs dubbelt så många lägenheter som under 2014 och 2015 i Fjugesta. Och precis som före valet 2014 är bostadsfrågan fortfarande het i Lekebergs kommun.

– Här händer det största byggprojektet som vi har haft i Lekeberg sedan 70-talet, och det största som har hänt här sedan vi blev en egen kommun, säger Wendla Thorstensson (C), kommunstyrelsens ordförande i Lekebergs kommun.

Klart till sommaren 2017

På vad som kommer kallas Norra Gårdsvägen i Fjugesta pågår bygget av 36 lägenheter. 24  treor och 12 fyror beräknas stå klara till sommaren 2017. Bygget beräknas kosta omkring 65 miljoner kronor, och det är redan nu flera personer som har visat intresse för de blivande lägenheterna.

#Halvtid – Örebro län

Behov av fler bostäder

Det är det kommunala bolaget Lekebergsbostäder som står bakom arbetet, och beslutet om lägenheterna fattades i april, av en enad politikerskara.

– Det här är viktigt för Lekeberg, Det betyder att fler människor har möjlighet att bo här. Alla vill inte ha eget hus, säger Kjell Edlund (S) oppositionsråd i Lekebergs kommun.

Många står i kö

Sedan valet har det kommunala bolaget Lekebergsbostäder byggt 16 lägenheter i Fjugesta. De gick åt fort, och intresset för att bo i Lekebergs kommun är fortsatt stort. Just nu står 188 personer i kö för att få en bostad via Lekebergsbostäder.

Med tanke på den kön, är det då tillräckligt med 36 nya lägenheter?

– Nej, vi vet att det  här är en början och att vi är i behov av fler lägenheter. Vi har även pratat om ett torghus. Vi vet inte än idag när vi har möjlighet att få till det men vi vet att vi är i behov av fler bostäder, säger Wendla Thorstensson.

”Det är jättebra”

Även privata aktörer bygger just nu lägenheter och villor i kommunen. De nya bostäderna behövs också enligt de boende i Fjugesta SVT Nyheter Örebro frågade om vad de tyckte om kommunens bostadspolitik.

– För min del är det väldigt bra, men det behöver byggas lite mer insatslägenheter för äldre personer, som säljer sina hus och vill flytta till lättare boende, säger Inger Eriksson.

– Jag tycker att det är jättebra. Det är bra att det kommer mer folk. Det öppnar ju möjligheter till butiker och att det som är här får växa och bli större, säger Michelle Loewen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#Halvtid – Örebro län

Mer i ämnet