Få flyttar till kommunen Foto: SVT

Svårt att locka fler till Degerfors

Publicerad

Inför valet 2014 betonade politikerna vikten av att få folk att flytta till Degerfors. I fjol växte kommunen med 13 personer. Och enligt en prognos från Statistiska centralbyrån, SCB, kommer befolkningen minska om några år.

– Vi kommer inte bara sitta still och vänta på att SCB skall få rätt utan hoppas på att det går att bevisa att vända en trend och fortsätta i den positiva trend vi har just nu, säger kommunstyrelsens ordförande i Degerfors Peter Pedersen (V).

”Jag tror det är en utopi”

– Jag tror att det är en utopi och tro att Degerfors kommun kommer och växa så mycket på sikt. Jag tror att vi skall se till att behålla den befolkning vi har, säger oppositionsrådet Annika Engelbrektsson (S).   

Degerfors kommun har ca 10.000 invånare och det är den ovanliga konstellationen Vänsterpartiet och Miljöpartiet som styr kommunen i minoritet med stöd av Moderaterna och Liberalerna.

– Vi värnar om de företag vi har och vill gärna ha hit nya. Gärna att det är bra företag med en bra affärsidé också en varaktighet i sin verksamhet, säger Peter Pedersen (V).  

Flyttade från Norge

Patrik Andersson har flyttat tillbaka från Norge till Degerfors. I stället för att öppna sin rörelse på hemmaplan blev det  i Karlskoga.

– Man blir lite gömd i Degerfors. Det tror jag faktiskt. Här uppmärksammas man lite mer. Man syns mer. Det är mer folk här, säger Patrik.

Hur skall man bli synlig i Degerfors?

– Mer och göra för yngre människor. Något som uppmärksammar Degerfors förutom järnverket och fotbollen, säger Patrik.

Även om kommunen enligt prognosen kommer att tappa invånare framöver så skulle det även bli problem om kommunen växte för fort tror kommunalrådet Peter Pedersen (V).

– Om det skulle flytta in 500 personer varje år skulle vi få problem och hinna med att bygga skolor och förskolor. Och samma sak om vi tappar hundratals invånare varje år så skulle det bli ett stort problem att anpassa verksamheten. En försiktig ökning med 10-30 personer varje år skulle vara det optimala, säger Peter (V)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#Halvtid

Mer i ämnet