Prideparaden gick genom Örebro mot Stadsparken. Foto: Jennie Wahlgren/SVT

Örebro får ett Pride i år också – men utan parad

Uppdaterad
Publicerad

RFSL Örebro har beslutat om att anordna ett Pride för Örebroarna, det skriver organisationen i ett pressmeddelande. Bakom årets arrangemang står också ABF Örebro och Örebro Rättighetscenter.

I januari beslutade föreningen Örebro Pride att lägga ner verksamheten och när frågan då gick till RFSL Örebro var det inledande beskedet att man inte skulle hinna med att anordna en festival med så kort varsel, trots ett bidrag från kommunen på 125 000 kronor.

– Vi tror inte att det finns bra möjligheter att arrangera en riktigt bra Pride i år med den tid och de förutsättningar som finns, sa Tindra Svanberg, på RFSL då.

”Otroligt kul”

Men på måndagen kom nytt besked efter att man valt att samarbeta med flera andra föreningar. Festivalen kommer att ske den 24 augusti och kommer att innehålla föreläsningar, workshops och filmvisningar.

Tindra Svanberg, vice ordförande för RFSL i Örebro, har tidigare varit tveksam till att föreningen skulle hinna med att ordna en festival redan 2019. Foto: Anders Nord / SVT

Däremot kommer man att hålla nere omfattningen av festivalen eftersom det finns liten tid att planera.

– Som vi ser det nu kommer vi inte att kunna genomföra någon parad eftersom det krävs tillstånd, volontärer och många andra säkerhetsåtgärder. Vi gör det här i liten skala just i år men tror att många kommer att ta chansen att uttrycka sig ändå vid de arrangemang som vi planerar.

ABF bidrar med föreläsare

Men just möjligheten för den som är hbtq att få ta plats och uttrycka sig i sin egen stad är det som har gjort att man tillsammans med ABF och Örebro Rättighetscenter gjort gemensam sak för att få till en Pridefestival.

– Vi från ABF Örebro var glada att höra att RFSL Örebro valt att arrangera en ersättning för den festival som annars brukar anordnas i Örebro.Vi har ett brett nätverk med föreläsare och arrangörer som vi kommer kunna gå in med. Säger Nina Norén, arrangör ABF Örebro.

Samarbete som fortsätter

Eftersom fokus kommer ligga på rättighetsfrågor har även Örebro Rättighetscenter kopplats in för att bidra med sin kompetens i diskrimineringsfrågor.

– I flera år har RFSL Örebro, ABF Örebro län och Örebro Rättighetscenter samarbetat kring föreläsningar och arrangerat Pride house under Örebro Pride. Det känns därför väldigt fint och viktigt att vårt samarbete fortsätter trots att Örebro Pride inte blir av. Säger Petra Elb, verksamhetsansvarig vid Örebro Rättighetscenter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.