Jan-Eric B Norman, ordförande i Gay power club 2, under föreningens hbtq-manifestation i maj 2018. Foto: SVT / TT

Efter Pride – Gay power club 2 vill fortsätta lyfta hbtq-frågorna

Uppdaterad
Publicerad

Igår kväll meddelade Örebro prideförening att de lägger ner sin verksamhet, och att de inte kommer arrangera någon Prideparad i år. I dag kliver Gay power club 2 fram och meddelar att de är beredda att ta över – men utan festen.

Jan-Eric B Norman är föreningens ordförande och har forskat i hbtq-frågor. Föreningens historia finner sina rötter i 1970-talets Örebro – närmare bestämt 15 maj 1971.

– Då hölls den första homodemonstrationen någonsin i Örebro, som arrangerades av Gay power club. Det är därför vår förening har en tvåa på slutet.

Frågorna viktiga...

Nu är Gay power club 2 beredda att ta över ansvaret för att de här frågorna lyfts fram även framöver i Örebro – något som NA.se var först med att berätta.

– Jag är gammal i hbtq-gården, så att säga, och för mig känns det viktigt att tyngdpunkten ligger på de frågor som berör oss, säger Jan-Eric B Norman när SVT Nyheter Örebro når honom på onsdagskvällen.

...inte festen

Redan förra året arrangerade Gay power club 2 något Jan-Eric B Norman kallar för hbtq-dagar, där de bland annat höll en manifestation och föreläsningar för att uppmärksamma hbtq-frågor. Och årets arrangemang blir i samma anda.

– Vi gör det vi är bra på, arrangerar föreläsningar och lyfter fram våra frågor. Det är inte en fest vi behöver, vi vill få tillbaka allvaret i det här. Det är tyngden vi vill ha, festa kan vi göra sen, säger Jan-Eric B Norman och fortsätter:

– Om någon annan vill arrangera en fest så får de gärna göra det, och då kan vi givetvis vara med och stötta. Men vi kommer inte arrangera den.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.