Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rådmannen: Vi har funnit att risken för återfall är låg Foto: TTbild/FREDRIK PERSSON

Polismördaren får tidsbestämt straff

Uppdaterad
Publicerad

Tony Byström, som tidigare hette Tony Olsson, fick under onsdagen sitt livstidsstraff omvandlat till tidsbestämt straff på 35 års fängelse. Tony Byström dömdes 2000 till livstid för medverkan i morden på två polismän i Malexander.

Skälet till att Örebro tingsrätt nu tidsbestämmer straffet är att man menar att Tony Byström aktivt medverkat till sin anpassning i samhället, som man skriver i beslutet. Han har studerat och genomgått program i fängelset som ska minska risken att återfalla till kriminalitet.

Så sent som förra året sökte Tony Byström tidsbegränsat straff men fick då avslag. Tingsrätten konstaterar, med stöd av ett yttrande från Rättsmedicinalverket, att risken för återfall i allvarlig brottslighet minskat sedan dess – från en medelhög risk till en låg risk.

– Delvis har han förändrats sedan han kom till en så kallad klass 2-anstalt och han har haft en del pemissioner. Det här har vägts ihop till att risken för återfall är låg numera, säger Andreas Rung, rådman Örebro tingsrätt.

Kan bli fri om fyra år

Enligt tingsrätten är straffvärdet i Tony Byströms fall 35 års fängelse. Om man räknar med tiden för villkorlig frigivning betyder det att han ska avtjäna 23 år och fyra månader i fängelse, vilket enligt Örebro tingsrätt innebär att han har fyra års fängelse kvar att avtjäna innan han kan friges.

Enligt ett beslut av kriminalvården ska en utslussning påbörjas innan Byström friges.

– Det handlar om drygt två och ett halvt år med friare tillvaro för honom. Men det är viktigt att säga att beslutet ska vinna laga kraft för att det ska ske. Åklagaren har möjlighet att överklaga till Göta hovrätt, säger Andreas Rung.

Tre dömdes för mord

Tony Byström, som är från Örebro, dömdes år 2000 till livstid för medverkan i morden på två polismän i Malexander 1999. Ytterligare två män dömdes för morden, Jackie Arklöv och Andreas Axelsson, och båda sitter fortfarande i fängelse. Männen var vid tiden för brotten nazister.

Byström har vid fyra tidigare tillfällen ansökt om att få livstiden omvandlad till tidsbestämt straff men fått nej. Vid senaste avslaget 2018 ansåg domstolen att han medverkar till anpassning till samhället och inte missköter sig men att han gradvis måste ges möjlighet till att leva ett vanligt liv utan kriminalvårdens tydliga gränser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polismorden i Malexander

Mer i ämnet