Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonas Claesson är hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Örebro län. Foto: SVT, Mikael Fritzon/TT

Beslut: Region Örebro inför anställningsstopp

Uppdaterad
Publicerad

Region Örebro län måste spara 414 miljoner kronor, något som SVT Nyheter Örebro rapporterat om flera gånger. Nu meddelar regionen att man kommer införa ett generellt anställningsstopp och stopp för hyrpersonal.

Tuffa besparingar är att vänta för hälso- och sjukvården i Örebro. Regionen vill så långt det går inte behöva säga upp personal, även om hotet finns.

I besparingsförslagen finns bland annat att flytta den akuta kirurgin från Lindesberg lasarett till USÖ i Örebro. Primärvården kan också komma att behöva hålla vårdcentraler mer stängda.

Och under fredagen kom beslut om bland annat generellt anställningsstopp och stopp för hyrpersonal, som är en stor kostnadspost i dag.

– Syftet med anställningsstoppet är att vi snabbt måste bromsa den negativa utvecklingen. Vi måste ta ansvar för de kostnader som finns i dag och inte lägga över problemet på kommande generationer, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Jonas Claesson.

Hör när SVT:s reporter förklarar några av förändringarna i klippet nedan när beskeden kom

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.