Ulf Jorner, ordförande Närkes ornitologiska förening, är nöjd med Örebro kommuns beslut att fortsätta mata stadsfåglarna. Foto: SVT / Privat

Beslutet: Kommunen fortsätter mata fåglarna i centrum

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart: Örebro kommun fortsätter mata änderna i stan.

– Det kommer att bli bra, säger ornitologen Ulf Jorner.

Örebro kommun har matat stadens änder i 40 år. Men för ett tag sedan beslutade man att sluta mata fåglarna i city, för att inte locka skadedjur.

Men beslutet har kritiserats, och tidigare i veckan lovade tekniska nämndens ordförande Anders Olsson (C) att änderna fortsatt ska få kommunkäk – även om det egentligen inte är kommunens uppgift.

Örebro kommun slutar att mata stadsfåglar

– Jag har haft ett möte med stadsträdgårdsmästaren Magnus Carlberg i dag, och där bestämdes att kommunen fortsätter matningen, säger Ulf Jorner, ordförande Närkes ornitologiska förening.

Ulf Jorner, ordförande Närkes ornitologiska förening. Foto: Privat

Ska hitta nya sätt

Han uppger att kommunen kan komma att ändra matningsplatser, men att det inte kommer att påverka djuren.

– På lång sikt ska man försöka hitta andra sätt att mata som gör att kajor och råttor inte kan äta av maten. Det kanske drar igång på försök under den här vintern, säger Ulf Jorner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Örebro kommun slutar att mata stadsfåglar

Mer i ämnet