Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Politiker uppmanar örebroare att mata stadens änder Foto: Johannes Weckström /SVT

Politiker uppmanar örebroare att mata stadens änder

Publicerad

Nytillträdde tekniske ordföranden i Örebro kommun säger nu att han ska ta tag i frågan om fågelmatningen i centrala Örebro. Detta efter att tjänstemän i kommunen i våras beslutade att sluta med matningen.
– Jag tror inte det finns någon illvilja bakom det här beslutet, säger Anders Olsson (C).

Anders Olsson (C), nytillträdd ordförande i tekniska nämnden i Örebro, har via sociala medier uppmanat medborgare i Örebro att mata änderna i Svartån i väntan på att kommunen ska hitta en långsiktig lösning. Det var Nerikes Allehanda först med att berätta.

– Har vi gjort det under fyrtio år så tolkar jag det som att vi har en population som är van att bli matad, säger han.

Inte ekonomisk fråga

Olsson understryker samtidigt att fågelmatning inte är en kommunal fråga. Han ifrågasätter uppgifter som gjort gällande att grunden till beslutet skulle handla om pengar och besparingar.

– Det här är ju inte en ekonomisk fråga utan handlar om två saker. Dels är det en sanitär fråga med fågelbajset, men sedan har matningen lockat till sig råttor.

Skall träffa ornitologer

Kommunen ska träffa representanter för Nerikes ornitologiska förening för att hitta en lösning som inte innebär lidande för djuren. När mötet skall ske är dock inte klart.

– Vi har förstått att det går att hitta lösningar och det är därför vi söker råd. Dels går det att mata utan att det lockar till sig råttor och det finns sätt att flytta fåglarna till andra platser. Hur råder det lite olika meningar bland fågelexperter, säger Olsson.

Uppmanar medborgarna

Matningen i de centrala delarna av Örebro upphörde i våras, men sker på andra platser i stadens ytterområden. Enligt ornitologer finns ungefär 2 000 änder i Svartån. De är vana att matas och har inte lika lätt som småfåglar att hitta till nya platser.

– Jag har därför gjort ett inlägg där jag uppmanar medborgare att mata under tiden.

Vad skall man mata med?

– Nu är inte jag någon fågelexpert, men jag har förstått att man inte skall mata med bröd. Frön och salladsblad kan vara lämpligt. Men det finns Facebook-trådar med information om lämplig matning, säger Anders Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Örebro kommun slutar att mata stadsfåglar

Mer i ämnet