Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Enligt Magnus Carlberg, stadsträdgårdsmästare, slutar man att mata fåglarna eftersom maten också gillas av skadedjur. Foto: Johannes Weckström / SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Örebro kommun slutar att mata fåglarna i centrum

Uppdaterad
Publicerad

Småfåglar och sjöfåglar som tidigare fått mat av Örebro kommun i centrala staden får nu vackert se sig om efter ett nytt lunchställe. Trots att nuvarande policyn anger att de ska matas har utfodringen nämligen stoppats eftersom fågelmaten drar till sig skadedjur.

Fåglar i Örebros innerstad och centrala parker kommer inte längre att matas av Örebro kommun, något som Nerikes Allehanda var först att rapportera om.

Anledningen till det beslutet är enligt stadsträdgårdsmästare Magnus Carlberg att fågelmaten som läggs ut drar till sig oönskat besök.

– Det är inte bara fåglar utan också råttor som lockas till maten, säger han. Och skator vilket inte heller brukar vara populärt.

Ny policy på gång

Fågelmatningen i centrum har pågått under många år och i den nuvarande viltvårdspolicyn som Örebro kommun antagit står det uttryckligen att småfåglar och sjöfåglar ska stödmatas.

– Just nu håller man på att ta fram en ny viltvårdspolicy där det inte kommer att ingå att mata fåglarna i centrala delarna av Örebro, säger Magnus Carlberg. Den är ännu inte antagen men vi har ändå valt att dra in på fodringen.

Värst för gräsänderna

Beslutet har upprört många som bland annat hört av sig till Nerikes Ornitologiska förening för att höra vad som kommer att hända med fåglarna nu.

– Värst blir det för gräsänderna som lever i staden, menar ornitolog Kent Halttunen som också är sekreterare i föreningen. De kommer förmodligen att börja dra sig in i parker och grönområden i staden med följden att de oftare ger sig ut i trafiken i staden och riskerar att bli överkörda. Det har vi redan sett exempel på.

Utfodring på andra platser

Men Magnus Carlberg understryker att man fortsätter att mata fåglarna på andra platser och att inga starka och friska fåglar ska behöva duka under bara för att stödmatningen i centrum upphör.

– Till exempel finns det mat ute på flera ställen vid Oset och Rynningeviken, i Karlslund och i Markaskogen, säger han.

Och hur ska fåglarna veta att de ska ta sig dit?

– Fåglar är smarta djur och drar sig dit det finns föda, menar Magnus Carlberg. Det kommer att ta ett litet tag men de kommer att hitta ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Örebro kommun slutar att mata stadsfåglar

Mer i ämnet