Foto: TT

Beslutet fattat: Tre busslinjer försvinner i Östernärke

Uppdaterad
Publicerad

Idag fattade samhällsbyggnadsnämnden i Region Örebro län beslutet om att lägga ner två av busslinjerna i östra delen av länet, samt att slå samman två linjer till en.

Från början utreddes förslaget om att lägga ner samtliga fyra linjer, för att spara pengar. Efter kritik från både kommuner, privatpersoner och föreningar bestämdes att man skulle se över förslaget på nytt och det nya blev att två av de nedläggningshotade linjerna istället skulle slås ihop.

”Det är jag den första att beklaga”

– Det är aldrig roligt att tvingas dra ner på verksamhet, men av kostnadsskäl behöver vi minska vårt utbud av busslinjer. Därför beslutade vi att inte längre trafikera linje 728 och 723 från och med december 2021. Det är jag den första att beklaga men i skenet av Region Örebro läns ekonomiska situation finns inget annat alternativ, säger Nina Höijer (S), ordförande i Region Örebro läns samhällsbyggnadsnämnd, i ett pressmeddelande.

Neddragning av busslinjer i Örebro län

– Men vår inriktning är alltid att försämringarna ska drabba så få som möjligt och att den trafik vi har kvar är riktigt bra. Det gäller även här.

Oppositionen kritiska

Miljöpartiet, som sitter i oppositionen i regionen, är dock kritiska till beslutet.

– Jag förstår att de boende protesterar. Sämre kollektivtrafik på landsbygden leder till isolering för unga och äldre samt uppmuntrar ökad biltrafik, säger Helena Bosved (MP), ledamot samhällsbyggnadsnämnden, i ett pressmeddelande.

Dessa linjer kommer att trafikeras från december 2021

Hampetorp – Odensbacken – Sköllersta – Kumla

Hallsberg – Pålsboda

Örebro – Ekeby Almby – Stora Mellösa – Odensbacken

Örebro – Norra Bro – Almbro

Örebro – Norrbyås

Örebro – Sköllersta – Pålsboda

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Neddragning av busslinjer i Örebro län

Mer i ämnet