Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Sami Al-Ansi

Manifestation i Örebro mot bussnedläggning på landsbygden

Uppdaterad
Publicerad

En manifestation hölls på onsdagsförmiddagen utanför regionkansliet i Örebro. Manifestationen har dragits igång av föräldrar i Finnåker i Lindesbergs kommun. De vänder sig emot regionens beslut att lägga ner landsortstrafik – och då framförallt buss 352, som slutar gå den 11 december.

Bakgrunden till manifestationen är att regionen beslöt att lägga ner buss 352 mellan Finnåker och Lindesberg eftersom regionen måste spara pengar. Konsekvensen blev att gymnsieungdomar på orten inte kan ta sig till skolan efter den 10 december då linjen läggs ner. Lindesbergs kommun har räddat det hela med en nyupphandlad skolbuss, men boende på orten vill se en långsiktig lösning.

– Jag tror absolut att människor väljer bort landsbygden om det inte finns kollektivtrafik, säger Linda Fintling, en av initiativtagarna till manifestationen.

Neddragning av busslinjer i Örebro län

Riktat tal till Höijer (S)

Utanför regionkansliet i Örebro stod idag föräldrar, mor- och farföräldrar och elever från Pilkrogs friskola. De ropade slagord och höll upp plakat. Linda Fintling höll också ett tal riktat till regionrådet Nina Höijer (S) där hon pekade på att beslutet om nedläggningen av linje 352 baserades på underlag från 2019.

– Det är ditt jobb att fatta svåra beslut, det förstår vi. Men du måste också förstå att medan dessa beslut bara är ditt jobb, så påverkar dessa beslut våra liv. Det är en viss skillnad. Om ni fattar beslut som rör våra liv, våra familjer, våra hem, våra jobb, vår utbildning och våra framtidsdrömmar, så förväntar vi oss att ni åtminstone baserar underlaget på aktuella siffror, sade hon.

Lovade förorda återinförande

Höijer (S) bekräftade uppgiften om beslutsunderlaget, men hänvisade till flera bakomliggande orsaker.

– De beslut vi tog byggde på siffror från 2019. 2020 och 2021 hade inte blivit bra, för då var det pandemi. Nu har jag förstått att det är fler familjer som flyttat ut till Finnåker som gör att det är fler som åker den här bussen idag. Vi var tvungna att prioritera 308:an och då blev tyvärr den här busslinjen borttagen av den anledningen.

Hon beklagar nedläggningen, men menar att pengarna inte räcker till.

– Skulle det vara möjligt att återinföra linjer så är det här en av de första jag skulle förorda. Jag lovar det, samtidigt har jag svårt att se en lösning på kort sikt, men man ska aldrig säga aldrig, säger Nina Höijer (S).

Nedan ser du mer från manifestationen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Malin Gotlin /SVT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Neddragning av busslinjer i Örebro län

Mer i ämnet