Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linda Fintling och Stephanie Clarke är föräldrar i Finnåker, Lindesbergs kommun. De har dragit igång en demonstration mot att buss 352 läggs ner. Foto: Malin Gotlin/SVT

Demonstration mot bussnedläggning i Lindesberg

Uppdaterad
Publicerad

Buss 352 och 350 mellan Finnåker och Lindesberg läggs ner i december. Det är tre mil till Lindesberg från Finnåker och nu oroas föräldrar över hur deras barn ska kunna ta sig till och från skolan.

– Jag vet inte vad vi ska göra ärligt talat, varken jag eller min man jobbar i riktning Lindesberg, det är helt fel håll för oss, säger Linda Fintling.

Hon har två söner som går på gymnasiet i Lindesberg. Busshållplatsen för linje 352 är precis utanför huset, men från och med 11 december slutar den gå.

För att försöka stoppa beslutet kommer det att hållas en demonstration i Lindesberg på fredagseftermiddagen.

– Mina barn går inte på gymnasiet ännu, men det är nu vi kan göra något, innan bussen försvinner och man måste kämpa för det man tror på, säger Stephanie Clarke.

Regionen behöver spara pengar

Det var i våras som Region Örebro län fattade beslut om att linje 352 och 350 skulle läggas ner, eftersom man behöver spara pengar och att sträckan har få resenärer. Besparingen väntas bli ungefär drygt en miljon kronor per år för regionen. Nedläggningen är också en överenskommelse med Lindesbergs kommun när 308:an räddades kvar.

– 308:an är viktig för arbetspendlare till lasarettet i Linde och vår förhoppning var att hitta rokader i bussnätet så att vi kunde lösa linje 350 och 352 under året, säger Bengt Storbacka (S) kommunstyrelsens ordförande i Lindesberg.

Men någon lösning finns ännu inte på bordet. Däremot finns en skolbuss som går från Finnåker till Lindesberg, men den är till för barn i den kommunala grundskolan. Gymnasieelever har inte skolplikt och får i dagsläget inte åka med den bussen.

Föräldrar: ”Vi hade kunna ge förslag på lösningar”

Föräldrar i Finnåker är kritiska till att de inte fått information om nedläggningsbeslutet – vare sig av regionen eller kommunen. De anser också att det finns konkreta åtgärder som hade kunnat förändra situationen.

– Kommunen betalar regionen 6 000 kronor om året för varje gymnasieelev så att de får ett årspendlarkort. Då har vi alltså elever som har gångavstånd till gymnasieskolan som får pendlarkort och så sitter mina killar fast och kommer inte ens till skolan. Slopa det avtalet och betala en buss till landsbygden, säger Linda Fintling. 

Linje 352 och 350:

Buss 352 går mellan Lindesberg, Pilkrog och Finnåker.

Buss 350 går mellan Lindesberg, Vedevåg, Rockhammar och Finnåker.

Båda linjerna läggs ner den 10 december.

Buss 353 kommer att förkortas till att trafikera Storå-Ramsberg från och med 11 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.