Busslinjer återuppstår: ”Men vi är inte helt framme”

Uppdaterad
Publicerad

Flera busslinjer som tidigare dragits in i länet av besparingsskäl kommer att återuppstå. Det beskedet kom på en pressträff vid kommunhuset i Lindesberg på torsdagsförmiddagen. Tre års finansiering är nu säkrad.

Antalet avgångar på busslinje 303, mellan Örebro och Lindesberg, drogs ner kraftigt i december förra året och resenärerna hänvisades främst till tåget. Men med nya pengar från regionens kassa sätts fler avgångar in, men först från och med augusti var dagens besked.

– Vi har haft långa och bra samtal för att få tillbaka den här bussen, men vi är inte helt framme, säger Bengt Storbacka (S), kommunstyrelsens ordförande i Lindesberg.

Länstrafiken i Örebro län

Linje 308 mellan Lindesberg och Kopparberg, som fortsatt rulla eftersom kommunerna beslutade finansiera driften när Länstrafiken tvingades dra in den, kommer också få finansieringsstöd från regionen. För bussresenärerna blir det ingen skillnad.

Även indragna linjerna mellan Hjortkvarn/Pålsboda och Kumla/Åbytorp kommer att återupptas i viss utsträckning.

– Det är under rusningstider, det är viktigast för det är då resenärerna vill åka, säger Lars-Göran Zetterlund (C), samhällsbyggnadsnämnden Region Örebro län.

Förstärkt kollektivtrafik från och med höst/vinter2022:

Norra länsdelen:

Från och med augusti 2022:

      • Linje 308 mellan Lindesberg och Kopparberg blir kvar i minst tre år. Finansieras av Lindesberg, Kopparberg och Region Örebro län

Från och med december 2022:

  • Linje 350 och 352 mellan Lindesberg och Finnåker läggs ner
  • Linje 353 kommer att förkortas till att trafikera Storå-Ramsberg

Södra länsdelen:

  • Busslinjen mellan Hjortkvarn och Pålsboda återuppstår och kommer att ha tre till sex dubbelturer måndag till fredag. Turerna anpassas främst till arbets- och gymnasiependling
  • Busslinjen mellan Kumla och Åbytorp återupstår och kommer att ha tre till sex dubbelturer måndag till fredag  

Fotnot: I en tidigare version angavs att ändringarna för linje 350, 352 samt 353 skulle börja gälla från och med augusti. Det korrekta skall vara från december 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Länstrafiken i Örebro län

Mer i ämnet