Länstrafikbuss Foto: Johannes Weckström /SVT

Efter besparingarna – nya miljoner till kollektivtrafiken

Uppdaterad
Publicerad

I december drogs flera busslinjer in i Örebro län när Länstrafiken skulle spara. Men nu ska kollektivtrafiken ska på sikt förbättras igen. På onsdagen beslöt regionstyrelsen att satsa sex miljoner kronor för att återuppta en del av den borttagna trafiken.

– Det tillskott vi nu ger kollektivtrafiken gör att vi kan återuppta en del av den trafik som drogs in i slutet av förra året. På så sätt återupprättar vi möjligheten till busspendling i flera delar av länet, säger Andreas Svahn (S), regionstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

I mitten av december förra året lades 15 busslinjer ner runtom i Örebro län eftersom Länstrafiken var tvungna att spara pengar. Men nu vill alltså regionstyrelsen att en del av det som togs bort ska återinföras.

Länstrafiken i Örebro län

Analyser och synpunkter avgör

Utöver de sex miljonerna som skjuts till i år ska ett förslag tas fram för en årlig förstärkning på tio miljoner kronor från och med nästa år.

– I första hand kommer trafikförsörjningsprogrammet och de analyser som gjorts att vara utgångspunkten för beslutet om vilken trafik som ska återupptas. Sen kommer naturligtvis också synpunkter från Länstrafikens resenärer att spela in, säger Behcet Barsom (KD), vice ordförande i regionstyrelsen i regionens pressmeddelande.

Beslut om turtäthet

– För oss är det viktigt att kunna återinföra delar av de borttagna busslinjerna, inte minst på landsbygden, säger Charlotta Englund (C), regionråd i pressmeddelandet.

Det är nu upp till samhällsbyggnadsnämnden att fatta beslut om turtäthet och linjedragning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Länstrafiken i Örebro län

Mer i ämnet