Foto: TT

Busschaufförer varslas när regionen ska spara pengar

Uppdaterad
Publicerad

Region Örebro län ska spara 70 miljoner på kollektivtrafiken under de kommande åren. Därför föreslår regionen att flera busslinjer i länet läggs ner. Som en följd av detta varslas nu 68 anställda hos ett av de företag som kör bussarna.

En del för att Region Örebro län ska kunna spara 70 miljoner kronor på kollektivtrafiken är att lägga ner busslinjer med få resenärer, samt linjer som löper parallellt med tåg.

Enligt ett förslag från Samhällsbyggnadsnämnden i Region Örebro län så ska busslinjer i Frövi, Lindesberg och Ljusnarsberg, samt Kumla, Hallsberg, Askersund och Laxå försvinna.

Bussgarage läggs ner

Som en följd av detta kommer det företag som trafikerar bussarna i Lindesberg och Ljusnarsberg, Söne buss, att lägga ner sina bussgarage i Kopparberg, Lindesberg och Frövi samt varsla 68 anställda om uppsägning, något som Nerikes allehanda var först med att rapportera om.

– Vårt trafikavtal med regionen löper ut i augusti och därför måste vi varsla personal, säger Irene Svänson, vd på Söne buss.

De 68 anställda som nu varslas om uppsägning är samtlig personal som arbetat med tjänster som nu löper ut. Söne buss har även uppdrag att köra service- och skoltrafik men den verksamheten påverkas inte.

”Måste varsla”

Bolagsgruppen som Söne buss ingår i trafikerar även busslinjer i de södra länsdelarna, men de påverkas inte heller.

– Avtalen där löper på och vi har inga indikationer på något annat, säger Irene Svänson.

Än så länge är indragna busslinjer bara ett förslag, men ni väljer ändå att agera på det?

– Vi måste varsla vår personal när avtal löper ut och eftersom vi inte vet, måste vi agera på det vi har kännedom om.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Varsel i Örebro län 2019

Mer i ämnet