Bilden är en genrebild. Foto: Länstrafiken

Efter landsbygdens kritik – tre busslinjer färre istället för fyra

Uppdaterad
Publicerad

Först föreslog samhällsbyggnadsnämnden i Region Örebro län att man skulle slopa fyra busslinjer i den sydöstra länsdelen. Men nu föreslår de att man istället ska ta bort två busslinjer och göra de andra två linjerna till en.

Regionen behöver spara pengar och därför föreslogs att man skulle ta bort fyra busslinjer i sydöstra länsdelen. Detta skulle spara åtta miljoner kronor.

Under sommaren har förslaget legat ute på remiss och förslaget fick en del kritik från kommuner, privatpersoner och föreningar.

Neddragning av busslinjer i Örebro län

Tog till sig

Så efter att samhällsbyggnadsnämnden i Region Örebro tagit del av både synpunkter och önskemål har de nu ändrat sig.

– Istället för att ta bort fyra linjer behåller vi två, men slår ihop dem till en, berättar Nina Höijer, ordförande samhällsbyggnadsnämnden.

Den busslinje som nu föreslås kommer gå mellan Hampetorp-Odenensbacken-Sköllersta och Kumla.

Sammanlagt fyra turer

– Den kommer gå två turer på morgonen och sedan samma sak på eftermiddagen, säger Nina Höijer.

Med den nya busslinjen kommer det ta 45 minuter att åka mellan Hampetorp och Kumla. Samhällsbyggnadsnämnden i Region Örebro län har försökt tillmötesgå de önskemål och kritik så långt de kunnat, enligt Nina Höijer.

– Jag önskar förstås att vi inte behövde ta bort någon linje alls. Men det här är det som är möjligt för att samtidigt, nästan, klara sparbetinget, säger Nina Höijer.

I juni tyckte Bertil Andersson, ordförande i Samverkarna, såhär om det tidigare förslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Neddragning av busslinjer i Örebro län

Mer i ämnet