Ewa-Leena Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande Ljusnarsberg, är missnöjd med förslaget om indragna busslinjer. Foto: SVT

Ljusnarsbergs kommunalråd om att alla linjelagda bussturer kan tas bort: ”Slår väldigt hårt”

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget om indragna busslinjer väcker reaktioner i de drabbade kommunerna. Enligt kommunalrådet i Ljusnarsbergs kommun, Ewa-Leena Johansson (S), blir kommunen helt av med linjelagda bussturer.
– Det slår väldigt hårt mot landsbygden och de som i dag använder sig av kollektivtrafiken, säger hon.

Samhällsbyggnadsnämnden i Region Örebro län har presenterat förslagen om indragna busslinjer för flera kommuner i länet. Ett första förslag har gått ut till nordöstra delen, främst Frövi, Lindesberg och Ljusnarsberg, samt Kumla, Hallsberg, Askersund och Laxå. Bakgrunden är att nämnden måste spara cirka 70 miljoner kronor.

”Väldigt missnöjda”

Kommunalrådet i Ljusnarsbergs kommun, Ewa-Leena Johansson (S), har fått ett förslag presenterat för sig av kollektivtrafikchefen Fredrik Eliasson och nämndordföranden Nina Höijer (S). Ett förslag som, enligt henne, innebär att kommunen mister alla linljelagda bussturer.

– Som du förstår är vi väldigt missnöjda med förslaget. Det här förslaget skulle innebära att man inte kan resa kollektivt inom kommunen på ett bra sätt.

– De säger att det inte går att rättfärdiga att det läggs så mycket skattemedel när så få reser i kommunen.

För få resenärer

Idag samkörs skolskjuts och linjelagd trafik i Ljusnarsbergs kommun. Kommunen står för kostnaden för elevernas busskort, men om förslaget klubbas igenom kommer de behöva upphandla skoltrafiken.

– Det verkar som att regionen drastiskt kommer att minska på trafiken i vår kommun på grund av dels ekonomiska skäl samt för få resenärer. Förslaget för vår del innebär att kommunen framöver kommer behöva upphandla skoltrafiken på egen hand, säger hon.

Matarlinje mellan Bångbro och Kopparberg

Enligt det nya förslaget Ewa-Leena Johansson kommer en så kallad matarlinje med en buss gå mellan resecenter i Kopparberg och Bångbro en gång i timmen.

– Det binder ihop Bångbro och Kopparberg, men alla andra orter då? De som drabbas är de som bor utanför tätorterna.

Ljusnarsbergs kommun ska lämna ett yttrande kring förslaget senast 16 december.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Neddragning av busslinjer i Örebro län

Mer i ämnet