Välbesökt var det när kommunstyrelsen i Lindesberg fattade beslut om nedläggning av byskolor. Foto: Johannes Weckström / SVT

Framtiden för skolorna i Ramsberg och Rockhammar utreds vidare

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen skulle kommunfullmäktige i Lindesberg avgöra frågan om framtiden för flera byskolor i kommunen. Men det förslag om Barn-och utbildningsnämnden lagt fram om nedläggning av skolorna i Rockhammar och Ramsberg, liksom förskolan Lönngården i Rockhammar blev istället återremitterat.

Bakgrunden till förslaget är att barn- och utbildningsnämnden i Lindesberg ska spara knappt 10 miljoner kronor.

Förslaget att lägga ner byskolorna har lett till stora protester, främst bland boende på orten och när mötet startade var samtliga åhörarplatser fullsatta.

Skolnedläggning i Ramsberg

Underlaget för skralt

Men efter en lång talarrunda där samtliga partier uttalade stod det till slut klart att det inte skulle bli något beslut taget om framtiden för skolorna i Rockhammar, Ramsberg och förskolan Lönngården.

Flera av talarna menade att underlaget var för skralt för att man skulle kunna fatta nödvändigt beslut.

Socialdemokraterna och Moderaterna var de enda som yrkade för nedläggning.

Centern, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Landsbygdspartiet yrkade däremot på återremittering vilket också blev beslutet.

Nystart för dialog

Centerns Magnus Eriksson (C) valde att se på beslutet som en nystart.

– Det har varit avsaknad av dialog, sa han i sitt anförande. Det finns en misstro i bygden och de har svårt att tro på förvaltningen. Vi har nu ett tillfälle att föra dialog. Att lyfta det demokratiska samhället och se potential i bygderna och dessa skolor. Vi vill se utveckling inte avveckling.

Nu kommer frågan att utredas ytterligare innan det blir dags för ny omröstning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolnedläggning i Ramsberg

Mer i ämnet