Linda Svahn (S) ser hellre att kommunen sparar på lokaler än personal inom skolan. Foto: SVT/TT

Skolor i Lindesberg hotade: ”Skär hellre i lokaler än personal”

Uppdaterad
Publicerad

Ramshyttans skola, Rockhammars skola och förskolan Lönngården kan läggas ner och årskurs 4,5 och 6 på Vedevågs skola kan förflyttas. På måndag ska barn- och utbildningsnämnden ta ställning till förslaget.

– Det handlar om att vi vill spara på lokaler istället för personal, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Linda Svahn (S).

Förslaget om att lägga ner två grundskolor och en förskola och förflytta elever från en annan presenteras bara veckor efter valet.

Ett 60-tal barn berörs om förslaget klubbas igenom.

Till SVT Nyheter Örebro säger barn- och utbildningsnämndens ordförande, Linda Svahn (S) att en nedläggning av skolorna är ett sätt att minska kostnader.

– Det handlar om att vi vill spara på lokaler istället för personal. Alternativet istället för att spara på lokaler hade varit att spara på lärartjänster istället och det ser vi som ett sämre alternativ, säger Svahn.

S och C oense i frågan

För bara några veckor sedan meddelade Socialdemokraterna och Centerpartiet att man kommer att fortsätta styra Lindesberg med hjälp av en valteknisk samverkan med Vänsterpartiet.

Frågan om skolans framtid kan bli en första tuff prövning för styret eftersom Centerpartiet gick till val med att inte lägga ner några skolor.

– Det har vi vetat om hela tiden och vi har sagt att de får tycka annorlunda och kan rösta emot förslaget. Det är ingen nyhet för oss, säger Linda Svahn.

Måndagens röstning i nämnden kan med andra ord bli en rysare.

”Förstår om de är upprörda”

Linda Svahn har förståelse för att många föräldrar reagerat efter att förslaget blev känt.

– Jag har haft ett samtal med en mamma idag.  Jag förstår att de är upprörda. De tycker att sina barn trivs i skolan och undrar hur det kommer bli nu.

Vad är planen för eleverna som påverkas?

– Nu tar vi beslutet på måndag. Sedan tittar vi hur upptagningsområdet ser ut och vart eleveran ska gå. Det kommer att finnas tid för eleverna att besöka sina nya klasser och vi kommer hinna få ordning med frågor som skolskjutsar, säger Svahn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.