Jenny Segerfelt Stenby är en av dem som engagerat sig i byskolornas framtid. Foto: Privat

Fyra år efter biblioteksupproret – nu tar Ramsbergarna strid för skolan

Uppdaterad
Publicerad

Ortsborna i Ramsberg blev rikskända när de för fyra år sedan kidnappade böckerna i det nedläggningshotade biblioteket. Nu tar invånarna strid igen för att rädda Ramsbergsskolan.

Tre skolor i Lindesberg är nedläggningshotade. Det handlar om Ramshyttans skola, Rockhammars skola och förskolan Lönngården. Även årskurs 4, 5 och 6 på Vedevågs skola kan förflyttas.

Ortsborna tar strid igen

Invånarna i Ramsberg har nu valt att ta strid för sin nedläggningshotade skola.

Skolnedläggning i Ramsberg

– Vi fick reda på förslaget för två veckor sedan och att det skulle fattas beslut i barn- och utbildningsnämnden en vecka senare. Det blev kaotiskt för oss eftersom det brann i knutarna, säger Jenny Segerfelt Stenby, en av de drivande i frågan.

– Vi bestämde oss för att samlas i vårt kulturcenter och lägga upp en strategi. Det har handlat om att försöka köpa oss mer tid. Vår känsla har varit att politikerna försökt fatta ett snabbt beslut.

Bjudit in politikerna till möte

På söndag har en grupp ortsbor bjudit in politikerna i Lindesberg till ett möte i Ramshyttans skola.

Gruppen vill bland annat få svar på varför en konsekvensanalys inte gjorts och varför man inte fått ta del av den ekonomiska kalkyl man bett om innan barn- och utbildningsnämnden tog beslut att lägga ner skolan.

– Det finns många frågetecken kring det här, både juridiskt och mer tekniskt. Det handlar om underlag som man borde visa upp innan beslut fattas, säger Jenny Segerstedt Stenby.

Hennes förhoppning är att kunna ha en öppen dialog med politikerna. Hon hoppas också att beslutsfattarna skickar vidare ärendet på remiss innan beslut fattas i kommunfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolnedläggning i Ramsberg

Mer i ämnet