Foto: Thomas Wedin/SVT

Besöksförbudet på äldreboenden hävs – men Askersund avvaktar

Publicerad

I Askersunds kommun kommer anhöriga få vänta längre än till torsdag innan de kan besöka närstående på boenden. Detta trots att besöksförbundet som varit på Sveriges äldreboenden sedan 1 april hävs.

Sedan besöksförbudet infördes i våras har Askersunds kommun stängt två boenden och istället slagit ihop dem till ett nytt. De boende har sedan dess flyttat till det nya vård- och omsorgsboendet Smedsgården. Anledningen till att man avvaktar med att tillåta besök är att det nya boendet innebär en ny miljö som anhöriga inte känner till och hittar i.

– Vi kommer jobba med det här och försöka få till att vi kan ta emot besök så fort som möjligt. Men samtidigt måste vi ha allt på plats. Vi hade ett utbrott på vårt boende här i maj, det är det vi absolut vill undvika, säger Maria Ståhl, som är socialchef.  

På kommunens andra boende Borgmästargården kommer man inte heller öppna för besök den 1 oktober. Men man hoppas vara redo under nästa vecka, uppger Maria Ståhl. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet