Gunilla Sandlund och Silva Bolu, kuratorer vid Kvinnohuset i Örebro möter upp i det nya samtalsrummet i centrala Örebro. Hör om deras verksamhet i videoklippet. Foto: Johannes Weckström /SVT

Glädje på Kvinnohuset – får en miljon kronor i utökat stöd

Uppdaterad
Publicerad

Våldsutsatta kvinnor och deras anhöriga får nu utökade möjligheter att söka stöd och hjälp. Kvinnohuset i Örebro har nämligen fått bidrag från Socialstyrelsen för att utöka samtalsverksamheten och förmå utsatta kvinnor ta ett första steg.

– Man kanske är rädd och tänker att jag vill inte prata med polis eller med socialtjänsten eller röra till det. Då kan det bara vara att lägga ribban lågt, säger Silva Bolu, kurator.

Kuratorerna på Kvinnohuset har precis fått upp tavlorna på väggen i det nya samtalsrummet i en lokal i centrala Örebro. En plats som ska inge trygghet och vara en möjlig öppning för de kvinnor som på olika sätt är utsatta och söker hjälp.

– Vi kan erbjuda kvinnor och även deras anhöriga ett ganska snabbt mottagande när det gäller att få prata om sin situation. Vår tanke är att kvinnor ska må bättre när de går härifrån. Vi tar emot kvinnor som är utsatta för fysiskt våld, psykiskt våld i form av isoleringar och kränkningar och hårda ord i hemmet. Man kanske inte får ha kontroll över sin ekonomi eller inte får säga nej till sex, säger Gunilla Sandlund, kurator på Kvinnohuset i Örebro.

Ökade behov av stöd

Redan idag finns samtalsstöd på Kvinnohuset, men de nya lokalerna är ett välkommet tillskott. Gunilla och Silva kommer dela på en heltid här och möjligheten finns nu att anställa ytterligare en resurs för samtalsstöd på Kvinnohusets skyddande boende.

En kontakt per dag i snitt hanteras. Men i och med att frågor om kvinnors utsatthet lyfts allt mer i samhället väntas det bli mer framöver. Säkerhet är viktig och utgångspunkten är att minimera spårbarhet. I de fall kuratorerna tar kontakt per telefon med kvinnor som sökt hjälp så sker det med hemligt nummer.

– Kvinnor som tar kontakt med oss ansvarar för sin egen säkerhet. Om vi tar kontakt är det vi som ansvarar för att det sker säkert. Vi lämnar inte meddelanden på telefonsvarare om vi vet att den som är utsatt bor tillsammans med förövaren, säger Gunilla Sandlund.

En miljon kronor

Socialstyrelsen har gått in med en miljon kronor i bidrag till den utökade verksamheten, som i ett första skede kommer pågå under två år.

– Vi hoppas ju på att den ska bli permanent och att den får fortsätta inom Kvinnohusets verksamhet, säger kuratorn Silva Bolu.

Är du i behov av hjälp eller stöd?

Klicka på rubrikerna för mer information. Till flera av dessa stödlinjer kan även den som använder våld höra av sig.

Akuta händelser

Ring 112

Kvinnofridslinjen

020 50 50 50

Örebro kommuns centrum mot våld i nära relation

019 21 36 12

ann-charlotte.a.gustafsson@orebro.se

Kvinnohuset i Örebro

019 144 199 

info@kvinnohusetorebro.se 

Tjejjouren i Örebro

019 611 25 02

info@orebrotjejjour.se

Har även en chatt.

Kvinnoföreningen mot våld i Karlskoga/Degerfors

0707 73 38 80

jour@jourenmaggan.se

Tjejjouren Cilla i Karlskoga

tjejjourencilla@roks.se

Har även en chatt varje torsdag klockan 19-21.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.