arkivbild Foto: SVT

Bilist vägrade stanna vid poliskontroll – föraren saknade körkort

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagseftermiddagen vägrade en bilist stanna när polisen skulle utföra en kontroll i Askersunds kommun. Bilen försvann i hög fart, patrullen följde efter men tappade kontakten. Till sist återfanns den och kunde prejas av vägen.

Händelsen inrapporterades klockan 14.23 på onsdagseftermiddagen. En polispatrull försökte stoppa en personbil i Lerbäck för en kontroll.

Bilen försvann från platsen i hög fart och patrullen följde efter. Föraren gjorde flera farliga omkörningar innan patrullen förlorade ögonkontakt.

– Stundtals gick det väldigt fort, säger Mats Öhman, presstalesperson vid polisen region Bergslagen.

Efter en halvtimme fick en annan polispatrull syn på bilen på riksväg 50, söder om Askersund,och följde efter norrut. Vid södra rondellen hade ytterligare en polispatrull lagt ut spikmatta, som föraren undvek genom att köra åt fel håll och sedan ut på länsväg 205.

Försökte fly

Först när bilen kommit en bit in i Västergötland och hamnat i dikeskanten, kunde en efterföljande polisbil preja ner och stoppa ekipaget.

– Han tappade kontrollen och då passade patrullen på att försiktigt trycka ner bilen i diket.

Föraren försökte fly till fots, men patrullen hann ikapp springande och kunde gripa honom.

Tre oskadda passagerare mellan 15 och 18 år som satt i bilen, hämtades senare upp av sina föräldrar och är inte misstänkta för brott.

– Det var ju bra att det blev stopp och att föräldrarna fick reda på det här, säger Öhman.

Saknade körkort

Föraren, en man i 18-årsåldern togs med för provtagning. Han misstänks nu för grov vårdslöshet i trafik samt grovt rattfylleri och grov olovlig körning. Det senare med anledning av att han tidigare fått sitt traktorkort återkallat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.