Foto: SVT

Tre kommunalråd drabbade av lösenordsläcka

Uppdaterad
Publicerad

Lösenord till omkring tio miljoner lösenordskyddade konton läckt ut. Lösenorden finns att ladda ner och kan användas fritt. Det här rapporterar SVT Dold. Tre av kommunalråden i Örebro har drabbats av detta.

Efter att SVT Dold rapporterat om att miljontals lösenord till mejladresser blivit hackade kan man själv använda SVT Dold:s uppgifter för att ta reda på vilka lösenord som läckt. Ungefär tio miljoner svenska konton med lösenord finns tillgängliga att ladda ner på olika sajter.

Kommunalråd drabbade

SVT Nyheter Örebro har granskat flera mejladresser via databasen som SVT Dold har sammanställt. Tre av Örebros elva kommunalråd är berörda. Björn Sundins (S), Jessica Ekerbrings (S) och Per-Åke Sörmans (C) lösenord finns i databasen. Även tidigare kommunalrådet Rasmus Persson (C) finns med.

SVT Dold – läckta lösenord

– Det känns inte bra. Det är ju sådant som sker då och då. Jag tror väl inte att man har så stor nytta av att gå in och läsa min mejl, det är väl mer att man kan använda det till andra saker och det känns lite olustigt faktiskt, säger Björn Sundin om lösenordsläckan.

Stor spridning

SVT erfar att flera riksdagsledamöter är berörda, samt politiker runt om i Sverige, bland annat i Uppsala, Västerbotten, också drabbats. Även mejladresser till journalister på flera tidningar och inom public service, anställda vid Karolinska Institutet och flera svenska bankkontor finns med i databasen.

Här kan du söka efter om ditt lösenord är läckt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Dold – läckta lösenord

Mer i ämnet