Nu finns de gömda böckerna åter på plats i Ramsberg. Britt-Marie Olsson är en av personerna bakom biblioteksupproret. Foto: SVT

Böckernas förkämpe läser inte särskilt mycket själv

Publicerad

”Tokigt men absolut nödvändigt”. Britt-Marie Olsson i Ramsberg kan fortfarande inte se att det hade gått att göra på något annat sätt för att rädda kvar det lokala biblioteket än att tömma hyllorna på samtliga böcker och gömma dem.

Ingen storläsare, mer praktiskt lagd. Så beskriver Britt-Marie Olsson från Ramsberg sig själv. Men det hindrar inte att hon tycker att böcker är viktiga.

– Det är något särskilt med att hålla en bok i handen, säger hon. Att kunna ha den och läsa och spara och ta fram igen.

Absolut nödvändigt

Britt-Marie var en av initiativtagarna till Biblioteksupproret i Ramsberg som helt sonika tömde det lokala biblioteket på böcker och gömde dem inför hotet om nedläggning.

– Det var ju tokigt att det skulle behöva gå så långt, tänker Britt-Marie, men det var absolut nödvändigt.

Kulturcentrum har ersatt

Upproret lockar fortfarande många till Ramsberg. Många som har lämnat bygden har också de senaste åren kommit tillbaka för att hälsa på, uttala sitt stöd och se hur det nya biblioteket ser ut.

För idag finns alla böcker framme igen för utlåning i nya Kulturcentrum i Ramsberg. Verksamheten drivs av Föreningen Ramsberg med medel från Landsbygdsutvecklingen. Här finns förutom bibliotek också plats för föreningar som behöver möteslokaler, turistinformation och möjlighet att låna dator.

Ideella krafter ser till att verksamheten kan hålla öppet ett par dagar i veckan. Britt-Marie Olsson är en av dessa men hon är inte ensam.

– Vi är ett tiotal personer som hjälps åt och idag känns det som att vi inte bara fick ett nytt bibliotek, vi fick en mötesplats också, konstaterar Britt-Marie nöjt. Man måste alltid hitta andra lösningar och se möjligheterna. Det här är vår lösning.

Böcker ska finnas tillgängligt

Det är fortfarande svårt att tänka sig att denna förkämpe för ett levande landsbygdsbibliotek ändå inte spenderar tid med att läsa.

– Så är det i alla fall, skrattar Britt-Marie. Men jag vill att det ska finnas böcker tillgängligt, framförallt för barnen. Ingen skulle komma på tanken att lägga ner ett bibliotek i staden, då ska vi inte göra det på landsbygden heller.

  • Samla ihop er – tillsammans klarar man det mesta
  • Ge inte upp – har ni en tanke och ett mål så häng i
  • Försök att se andra möjligheter och omvägar att nå målet. Istället för ett nytt bibliotek blev ett kulturcentrum lösningen i Ramsberg.
  • Peppa varandra och utnyttja allas styrkor i gruppen
  • Var inte rädd för kommunen eller andra myndigheter. Tänk på att politiker är folkvalda och ska arbeta för medborgarnas bästa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Biblioteksupproret i Ramsberg

Mer i ämnet