Elva månader gick innan mannen fick en plats på ett vårdboende. Kommunen får nu böta nästan en halv miljon för dröjsmålet. Foto: TT

Boende för dement man dröjde – nu döms kommunen betala nästan en halv miljon

Uppdaterad
Publicerad

Det dröjde elva månader innan en man med demens fick särskilt boende.

Nu har Förvaltningsrätten beslutat att Lindesbergs kommun ska betala nästan en halv miljon kronor i avgift.

Bakgrunden är att en man i 90-årsåldern fått vänta på särskilt boende i nästan elva månader. Av Förvaltningsrättens utredning har det framgått att mannen led av demens och hade stora akuta behov. Han bedömdes ha svårigheter i vardagen och behov av tillsyn och omvårdnad.

Många stod i kö

Som skäl för dröjsmålet har kommunen uppgett att de befann sig i ett svårt läge avseende lediga platser på särskilt boende under perioden då mannen väntade. Under den tiden var det cirka 50 personer i kö, vilket kan jämföras med idag då det enligt kommunen är 5-10 personer i kö.

Kommunen ska betala avgift

Det är Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som nu har ansökt om att Lindesbergs kommun ska åläggas betala en särskild avgift. Förvaltningsrätten dömer nu kommunen att betala – och har fastställt beloppet till 491 665 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.