Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Enligt ekonomiforskaren Pär Österholm finns det flera orsaker till varför unga är mer positiva till bostadsmarknaden. Foto: TT/Örebro universitet

Bostadspriserna har nästan tredubblats i Örebro län

Uppdaterad
Publicerad

Yngre är mer positiva till bostadsmarknaden och troligtvis villiga att betala mer för sina bostäder än äldre, det menar ekonomiforskaren Pär Österholm.
– Det är rimligt att man är villig att betala mer för sin bostad om man har högre förväntningar, säger han.

Mellan 2005 och 2018 ökade kvadratmeterpriset på bostadsrätter i länet med 184 procent, från 6438 kronor per kvadratmeter till 18 292 kronor. Under samma period ökade lönerna med endast 44 procent, från 220 200‬ per år till 318 100 kronor.

Trots att priserna sticker iväg och lönerna halkar efter är många fortsatt positiva till bostadspriserna.

Pär Österholm, professor vid Handelshögskolan vid Örebro universitet.

Ekonomiforskaren Pär Österholm, som forskar vid Handelshögskolan på Örebro universitet, menar att unga är den grupp som förväntar sig mest av bostadsmarknaden, trots att de har svårt att sig in på den.

Unga är villiga att betala mer

Han menar också att hans forskningsresultat kan peka på att yngre personer är villiga att betala mer för sina bostäder än vad äldre är.

– Det vi hittat i två olika studier av hushållens förväntningar är att yngre dels förväntar sig högre ökningstakt i bostadspriserna och dels förväntar sig en lägre bolåneränta.

– Båda faktorerna ska vara viktiga när man värderar en bostad inför ett köp. Så givet att yngre har högre förväntningar så bör de också vara beredda att betala mer för sina bostäder än andra.

I klippet: Pär Österholm förklarar vad han tror är anledningen till att unga vill lägga mer pengar på sitt boende.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Örebro Universitet

Mer i ämnet