Åklagare Anna Berg åtalar den misstänkte förskoleläraren för våldtäkt mot barn. Foto: SVT

Litet barns berättelse väger tungt i rättegång om misstänkt övergrepp

Publicerad

Ett förinspelat barnförhör, den åtalades samt två vittnens berättelser. Det är vad som skett under förmiddagen i målet där en 20-åringen står åtalad misstänkt för våldtäkt mot barn.

Bakom de stängda dörrarna till tingssal 10 vid Örebro tingsrätt fick bland annat den åtalade, nämndemännen samt personer från Barnahus under förmiddagen se ett inspelat förhör med det barn som är målsägande.

Särskild konst att förhöra barn

Enligt åtalet har barnet utsatts för handlingar som kan jämföras med ett samlag.

– Barnet är hört av en utbildad barnförhörsledare, det vill säga en polis med särskild utbildning att förhöra barn, berättar åklagare Anna Berg, som förklarar att det handlar om att inte ställa ledande frågor eller pressa barnet.

– Det är en särskild konst att få fram tillförlitliga uppgifter från barn och i det här fallet har det enligt min mening hållits ett förhör på ett väldigt bra sätt, säger Anna Berg.

Ytterligare tre förhör

Förhöret med barnet har skett tidigare på barnahus i Örebro i ett speciellt rum. Där hålls så gott som alla förhör med barn som är inblandade i ett ärende.

Förhandlingarna fortsätter på eftermiddagen med ytterligare tre förhör. Enligt Anna Berg löper allt på enligt plan. Ingen ny bevisning har framkommit. Hon räknar med att målet ska vara klart i eftermiddag. När dom kommer är inte klart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

FÖRSKOLEVIKARIE MISSTÄNKS FÖR BARNVÅLDTÄKT

Mer i ämnet