Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Häng med när Hasse Olsson besiktar Per Karlssons eldstad. Foto: Sami Al-Ansi/SVT

Bråda dagar för sotare när elpriset skenar

Uppdaterad
Publicerad

Sotare oroas just nu över att folk börjar använda eldstäder som stått oanvända länge i jakten på lägre elräkningar. Bara i Örebro finns 6 000 oanvända eldstäder, och om de ska de tas i bruk så behöver de kontrolleras först.

– Vi vet att på några ställen ryker det helt plötsligt, och de eldstäderna är inte i bruk. Så de eldar inte lagligt om vi får kalla det så, säger Hasse Olsson, sotare och ordförande för Sveriges skorstensfejaremästares riksförbund.

Eldstäder och skorstenen i bostadshus ska nämligen besiktas regelbundet för att minska risken för brand, en så kallad brandskyddskontroll. Hur ofta de ska kontrolleras beror på om man eldar dagligen eller sällan.

Krävs kontroll

– Man måste göra en kontroll på alla eldstäder innan man tar dem i bruk, och när man sedan har dem i bruk så måste man kontrollera dem med vissa intervaller. Det är ungefär som att besikta en bil.

Många känner så klart också till att eldstaden ska kontrolleras och telefonen går varm hos sotare runt om i landet just nu. Per Karlssons eldstad har stått oanvänd i några år, men nu vill han börja använda den igen. 

– Jag har familj och vill se till att allt är korrekt innan jag drar igång en brasa. Det är mysigt att elda nu i höst och vinter, men sedan är det ju givetvis så att elpriserna spelar in och att man ska spara på elen.

SVT:s team var med när Per Karlssons eldstad besiktades. Det kan du se i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prischocken i Örebro län

Mer i ämnet