På Bergslagsledens hemsida fanns fram till den 19 juli instruktioner om hur man bäst gör upp en lägereld. Efter att SVT kontaktat ansvarig har filmen tagits bort. Foto: Bergslagsleden

Trots förbud – Bergslagsleden uppmuntrade till grillning

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbränder är något som just nu präglar den rekordvarma sommaren 2018. Men trots att myndigheter har utfärdat eldningsförbud i hela landet är det något som mycket väl kan gå de tusentals turisterna på Bergslagsleden helt förbi.

25 000 besökare från hela världen vandrar varje år någon eller flera av sträckorna på natursköna Bergslagsleden. De flesta besöker leden som går genom 28 mil skog och mark under sommaren.

Film om hur man bäst gör upp en brasa

Men på ledens sajt bergslagsleden.se finns fram till den 19 juli ingen information om att eldningsförbud råder. Däremot fanns en informationsfilm om hur man bäst gör upp eld med rubriken ”Har du planer på en lägereld till kvällen? Börja planera för den redan nu.”

– Aj då, kommenterar ansvarig på Region Örebro län Johan Karlström. Det kan stämma och nu är det semestertider så vi har ingen som snabbt kan gå in och ändra det.

Kommunicerar på Facebook

Däremot understryker Johan Karlström att man på Facebook kommunicerar med besökare om att det råder eldningsförbud och att man har gått in vid ett par tillfällen och skrivit inlägg om det.

– Sen svarar jag på mycket frågor också. För många är det fortfarande oklart vad som egentligen menas. Många undrar till exempel om det är okej att laga mat i olika sorters stormkök. Där går vi nu ut och säger klart nej – ingen eldning över huvudtaget gäller på leden.

Men informationen på sociala medier ges bara på svenska.

– Ja vi har tyvärr inte haft möjlighet att lägga ut information på andra språk.

Inga resurser att sätta upp information

Men de som varken tittar på hemsidan eller facebook utan går rätt ut i skogen – får de någon information? Går det att sätta upp affischer?

– Det handlar om 28 mil och att gå ut och sätta upp lappar vid grillplatser är inte möjligt för oss, säger Johan Karlström. Möjligtvis kan man be de klubbar som sköter de olika 17 etapperna att göra det. Men det skulle innebära att man måste gå ut och ta ner lapparna igen när det är tillåtet att elda.

I vilket fall som helst har Region Örebro län inte resurser till att sätta upp varningar under sommaren konstaterar Johan Karlström.

– I den bästa av världar skulle det ju vara så men vi har helt enkelt inte personal för det. Vi har inte informationsmaterial heller.

Kort efter att SVT talat med Johan Karlström finns information om eldningsförbudet på bergslagsleden.se. Filmen om hur man bäst gör upp eld är också borttagen.

På Bergslagsleden.se har man nu ersatt filmen om hur man gör upp eld (till vänster) med information om eldningsförbudet (till höger) Foto: Skärmdumpar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.