Annica Hjalmarsson på Länsstyrelsen i Örebro arbetar med att försöka sprida information om eldningsförbudet på så många sätt som möjligt just nu. Foto: SVT/Länsstyrelsen

Länsstyrelsen kritiserar bristen på information om eldningsförbud

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Örebro arbetar löpande med att försöka nå fram med information till länsbor och besökare om att det råder eldningsförbud i länet. Att ett turistmål som Bergslagsleden inte informerat besökare i större omfattning gör handläggaren på myndigheten kritisk.

Annica Hjalmarsson är handläggare på Länsstyrelsen och arbetar med krisberedskap. Hon blir mycket förvånad när SVT Örebro berättar om att det saknas information om eldningsförbudet på Bergslagsledens hemsida.

– Det här är något som vi informerat de ansvariga på Region Örebro län om, säger hon. Jag blir väldigt förvånad när jag hör det. Det låter som att vi behöver prata om det igen.

Nya affischer framtagna

Uppgiften om att det skulle saknas informationsmaterial att sätta upp på rastplatser stämmer inte heller. Länsstyrelsen har nämligen tagit fram affischer på svenska, engelska och arabiska.

– Vi har spridit den till länets kommuner och vår egen personal har satt upp den i statliga naturreservat och på allmänna platser, säger Annica Hjalmarsson som arbetar med krisberedskap på Länsstyrelsen. Självklart kan den också sättas upp på Bergslagsleden.

Affischen finns lättillgänglig på Länsstyrelsens hemsida. Där upppmanas också privatpersoner att printa ut och sätta upp informationen där det behövs.

Finns bara ett undantag från eldningsförbudet

På Länsstyrelsen i Örebro arbetar man nu hela tiden löpande med att uppdatera information kring eldningsförbudet som trädde i kraft 3 juli. Ett förbud som innebär att man kan bli polisanmäld och bötfälld om man bryter mot det.

Trots det får myndigheten svara på många frågor från länsbor som ställer frågor om var och hur det är tillåtet att elda.  Sen är det andra som undrar hur de ska bete sig om man ser någon som eldar i skogen.

– Där säger vi att om man tycker att det är lämpligt så ska man säga till personerna som eldar. I annat fall får man kontakta polisen.

Kort efter SVT Örebros samtal med ansvariga på Bergslagsleden och Länsstyrelsen uppdaterades bergslagsleden.se med information om eldningsförbudet. Reds anm.

Var får jag elda?
Du får bara elda på din egen tomt, i en grill där glödbädden är långt från marken. Muurikka, stormkök eller engångsgrill får inte användas alls.

Vad innebär egen tomt?
Med den egna tomten avses en trädgårdstomt med kortklippt gräs, och med behörigt avstånd till skog.

Får jag grilla i ordningsställd grillplats i naturreservat eller på någon annans mark?
Nej

Får jag grilla i en trädgårds-, el-, gasol- eller engångsgrill på en campingplats?
Nej. Campingägare kan inte bevilja undantag från förbudet.

Källa: Länsstyrelsen i Örebro

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder – Örebro län

Mer i ämnet