Visa alla (3)

Sökes: Fler frivilliga som vill köra bandvagn genom skogsbränder

Publicerad

De har bandvagnar, lastbilar, traktorer och bussar – bland annat. Men medan det inte råder någon brist på utrustning i Frivilliga Automobilkåren saknas det däremot volontärer som kan köra fordonen.

Beredskapsveckan som har pågått i hela landet under den gångna veckan avslutades i Örebro med att flera frivilligorganisationer visade upp sig på Våghustorget i Örebro.

Klarar sig på öppet vatten

En av dem var Frivilliga Automobilkåren (Fak) som, precis som det låter, kan köra de flesta fordon som kan behövas under en kris. Med sig på torget hade de en bandvagn.

– Den tar sig fram i djup snö, över myrar, skogar, backar, stock och sten, berättar Anders Freijd som är vice kårchef i Örebro län. Den kan till och med klara sig på öppet vatten kortare sträckor för den flyter.

Anders Freijd vill att fler ställer upp för Fak – Frivilliga automobilkåren. Foto: Anders Nord / SVT

Har kört i skogsbränderna

Bandvagnarna har under de senaste större skogsbränderna dessutom visat sig vara oumbärliga när det gäller att transporter ut material och hem människor.

– Behövs det kan vi transportera människor som ligger.

Fler behövs

Fak har dessutom flera andra sorters fordon att rycka ut med och viktig utrustning som elverk och tält. Men vad de saknar är fler frivilliga.

– Vi ser att det är fler som intresserar sig men vad vi behöver är fler som vill gå våra utbildningar och kan ställa upp när det behövs, avslutar Anders Freijd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisberedskapen i Örebro län

Mer i ämnet