Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Röda Korset menar att fler måste ha en färdigpackad krislåda hemma – så pass att man klarar sig i 72 timmar. Foto: SVT

Röda Korset: ”Fler behöver göra sig redo för kris”

Uppdaterad
Publicerad
Klarar du ett ström- eller vattenavbrott i 72 timmar? Det är vad myndigheterna räknar med i krissituationer. Och då kan det vara bra att ha en krislåda hemma.

Under den sista dagen av den nationella Beredskapsveckan stod Röda Korset tillsammans med flera andra frivilligorganisationer på Våghustorget för att visa upp den krislåda som man bör ha förberedd hemma.

– Tre dygn förväntas vi klara oss själva, förklarar Nils-Erik Hedlund som är en av volontärerna. Sen är det tänkt att vatten- eller elförsörjning eller vad det nu handlar om ska fungera igen. Men det skadar inte att ta höjd för ännu längre avbrott.

Ska innehålla mat med lång förvaringstid

Röda Korsets krislåda utgår från broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” från Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap som skickades ut till alla hushåll i Sverige 2018.

– Den innehåller i stort sett mat som man kan förvara under lång tid. Torrvaror som pasta, ris och konserver.

Beredskap är på allvar

Röda Korset har dessutom lagt till sådant som kan behövas för att värma mat och lysa upp mörka rum. Och så en radio som antingen går på solceller eller kan vevas igång.

– Det är viktigt att hålla sig uppdaterad om det som sker och med en sån här behöver man inte hamstra batterier, konstaterar han.

Och han tycker att länets invånare borde ta det här med beredskap mer på allvar.

– Vi var bra förberedda under kalla krigets dagar men det avvecklade vi ju. Nu får vi hjälpas åt att bygga upp det igen!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisberedskapen i Örebro län

Mer i ämnet