Foto: SVT

Bristen på bostäder ett bestående problem

Uppdaterad
Publicerad

I vår valserie #halvtid har vi kommit till Lindesberg där Socialdemokraterna och Moderaterna var positiva till flyktingmottagandet inför valet 2014. Nu har antalet flyktingar minskat men bristen på bostäder som då skapade debatt består.

Inför valet 2014 var Socialdemokraterna och Moderaterna eniga om att det var bra att kommunen tog emot flyktingar men Sverigedemokraterna ansåg att bostadsbristen var ett problem.

Saknar bostäder

Under 2015 var Lindesberg en av de kommuner som tog emot flest flyktingar räknat per 100 000 invånare. Idag är det färre flyktingar som kommunen tar emot men bostadsbristen är fortfarande ett problem.

– Vi måste få möjlighet att ta hand om dem som har kommit hit och se till att det finns bostäder och skolplatser, säger Per Söderlund (SD)

– Vi har ju börjat bygga nu, säger Irja Gustavsson, kommunstyrelsens ordförande (S). Tyvärr har vi väldigt många överklaganden på allt vi ska bygga så det tar tid.

Bra sjukhus

En som tänker bli kvar i kommunen är Ahmet Baglan som köpte en restaurang för ett år sedan i Lindesberg.

– Vi har närmare till dagis, vi har bra sjukhus och det är därför jag vill vara kvar i Lindesberg, säger företagaren Ahmet Baglan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#Halvtid

Mer i ämnet