Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ny bro ska leda stora djur över ny väg Foto: SVT

Här är gångbron som är till för älgar och rådjur

Uppdaterad
Publicerad

När det nu byggs en helt ny väg mellan Kvarntorp och Svennevad söder om Örebro byggs det också en övergång för vilda djur, en så kallad faunabro. Bron är till för djur, som på ett säkert sätt ska kunna passera vägen.

När det byggs viltstängsel längs vägarna skärmar det av naturen och kan göra så att viltdjur inte har någon möjlighet att passera över vägen.

Det har Trafikverket försökt att motverka genom att bygga passager för viltet över vägen. Dessa passager kallas alltså för faunabroar och är som vilken bro som helst som går över en väg, bara att den är inredd för att passa djur.

– Den främsta anledningen till att man bygger de här större konstruktionerna är de större djuren, som älg och hjort och så vidare, säger Jonny Hermansson som är platschef vid bygget.

Kommer djuren att hitta till övergången?

– Det kommer de att göra. Djuren brukar anpassa sig väldigt bra. De går ju gärna utmed viltstaketet, till de kommer fram till övergången. Så viltstaketet är väldigt bra för att leda djuren, säger Hermansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer